Pyszne krewetki w mleku kokosowym – jak je przyrządzić?
Pyszne krewetki w mleku kokosowym – jak je przyrządzić?
Krewetki to smakowity posiłek, zdrowy oraz niskokaloryczny, jak większość owoców morza. Dobrze jest przygotowywać je przynajmniej raz w tygodniu, dostarczając organizmowi przydatnych minerałów i witamin. Potrawę można jeszcze bardziej urozmaicić, jeżeli tylko doda się do niego dodatkowe, dobre składniki, m.in. mleczko kokosowe. Oto sposób na przyrządzenie zdrowej przekąski.
Potrzebne składniki spożywcze
Zanim przejdzie się do przygotowywania dania, niezbędne jest zgromadzenie wszystkich potrzebnych do tego składników, a są to:
* 40 dag krewetek,
* 1/3 puszki mleka kokosowego,
* 1/2 pomarańczy,
* 1/2 limonki,
* 1 natka pietruszki,
* 3 cm imbiru,
* 2 łyżki masła klarowanego,
* sól morska,
* pieprz,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 papryczka chili.
Krok pierwszy
Krewetki opłukać na sitku pod zimną wodą. Jeżeli są mrożone, rozmrozić je dokładnie. Po oczyszczeniu – jeśli posiadają wnętrzności, trzeba się ich pozbyć – odciąć ogonki i odłożyć na sitko, żeby pozbyć się resztek wody.
Krok drugi
Papryczkę chili umyć i przekroić wzdłuż. Pozbyć się nasionek z wnętrza i posiekać papryczkę na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skórki i również posiekać drobno. Z pomarańczy oraz limonki wycisnąć cały sok. Imbir obrać ze skórki łyżeczką i albo zetrzeć na tarce, albo pokroić – wedle uznania. Natkę pietruszki również pokroić po uprzednim przemyciu wodą.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać klarowane masło i wrzucić na nie chili oraz czosnek. Podsmażać 60 sekund, po czym wrzucić krewetki. Smażyć je, mieszając raz po raz przez 3 – 4 minuty, aż staną się lekko miękkie. Wtedy też dorzucić natkę pietruszki. Znów smażyć przez 2 minuty i zalać sokami owocowymi oraz mleczkiem kokosowym. Dosypać imbir, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i gotować aż do momentu zagotowania się mleka. Wówczas zdjąć z gazu i przełożyć krewetki na talerz. Podawać z pieczywem albo ze świeżo ugotowanym ryżem. Smacznego!