Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne krewetki w mleku kokosowym – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: eltolako
Wymagany czas: 30 min.
Pyszne krewetki w mleku kokosowym – jak je przyrządzić?

Pyszne krewetki w mleku kokosowym – jak je przyrządzić?

Krewetki to smakowity posiłek, zdrowy oraz niskokaloryczny, jak większość owoców morza. Dobrze jest przygotowywać je przynajmniej raz w tygodniu, dostarczając organizmowi przydatnych minerałów i witamin. Potrawę można jeszcze bardziej urozmaicić, jeżeli tylko doda się do niego dodatkowe, dobre składniki, m.in. mleczko kokosowe. Oto sposób na przyrządzenie zdrowej przekąski.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zanim przejdzie się do przygotowywania dania, niezbędne jest zgromadzenie wszystkich potrzebnych do tego składników, a są to:

    * 40 dag krewetek,

    * 1/3 puszki mleka kokosowego,

    * 1/2 pomarańczy,

    * 1/2 limonki,

    * 1 natka pietruszki,

    * 3 cm imbiru,

    * 2 łyżki masła klarowanego,

    * sól morska,

    * pieprz,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 papryczka chili.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Krewetki opłukać na sitku pod zimną wodą. Jeżeli są mrożone, rozmrozić je dokładnie. Po oczyszczeniu – jeśli posiadają wnętrzności, trzeba się ich pozbyć – odciąć ogonki i odłożyć na sitko, żeby pozbyć się resztek wody.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papryczkę chili umyć i przekroić wzdłuż. Pozbyć się nasionek z wnętrza i posiekać papryczkę na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skórki i również posiekać drobno. Z pomarańczy oraz limonki wycisnąć cały sok. Imbir obrać ze skórki łyżeczką i albo zetrzeć na tarce, albo pokroić – wedle uznania. Natkę pietruszki również pokroić po uprzednim przemyciu wodą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać klarowane masło i wrzucić na nie chili oraz czosnek. Podsmażać 60 sekund, po czym wrzucić krewetki. Smażyć je, mieszając raz po raz przez 3 – 4 minuty, aż staną się lekko miękkie. Wtedy też dorzucić natkę pietruszki. Znów smażyć przez 2 minuty i zalać sokami owocowymi oraz mleczkiem kokosowym. Dosypać imbir, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i gotować aż do momentu zagotowania się mleka. Wówczas zdjąć z gazu i przełożyć krewetki na talerz. Podawać z pieczywem albo ze świeżo ugotowanym ryżem. Smacznego!

Popularne tagi
  • prosty obiad
  • obiad z ryżem
  • kolendra
  • zdrowe odżywianie
  • sos pomidorowo-czosnkowy
  • pomidor
  • sok z cytryny
  • ryby
  • pomidory
  • sok pomarańczowy
  • pieczywo
  • cytryna
  • szaszłyk
  • papryczka chili
  • potrawa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising