Jak przyrządzić lemoniadę brazylijską?
Jak przyrządzić lemoniadę brazylijską?
Kiedy nie można wyjechać na wymarzone zagraniczne wakacje, warto stworzyć sobie egzotyczny klimat we własnym domu. Można zrobić to przy pomocy pysznej lemoniady rodem z Brazylii. Chłodna, smaczna, idealna do popijania na balkonie sprawi, że będzie można poczuć się jak na wakacjach w odległym kraju.
Potrzebne składniki
Aby przygotować dobrą lemoniadę brazylijską dla siebie, dla rodziny albo dla gości, niezbędne jest zgromadzenie następujących składników:
* 10 łyżeczek cukru,
* 8 łyżeczek mleka skondensowanego,
* 2 limonki,
* 1 l wody niegazowanej,
* 1/4 szklanki naparu z mięty,
* kostki lodu.
Lemoniadę najlepiej przygotować w szklanym dzbanku, a następnie przelewać do szklanek dowolnej wielkości. Z podanych proporcji można otrzymać 4 pełne szklanki, jeżeli chce się wykonać większą ilość lemoniady, należy je podwoić.Krok pierwszy
Limonki dokładnie umyć. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem, żeby pozbyć się zanieczyszczeń, po czym osuszyć. Z każdej limonki odciąć końcówkę, a następnie obie posiekać na niewielkie części.
Krok drugi
Posiekane limonki wrzucić do blendera. Dodać kostki lodu – w dowolnej ilości – i wszystko razem zmiksować.
Krok trzeci
Odstawić limonkę z lodem na bok i przygotować wywar z mięty, może być ze świeżej albo z torebki ekspresowej. Listki lub torebkę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia. Odcedzić w razie potrzeby i przelać napar do limonki z lodem. Miksować przez 1,5 minuty.
Krok czwarty
Miksturę powstałą w blenderze przecedzić przez sitko do wysokiego dzbanka. Dosypać cukier oraz wlać mleko skondensowane. Zamieszać – najlepiej przy pomocy długiej łyżki – aż do pojawienia się pianki na powierzchni.
Krok piąty
Zalać zawartość dzbanka 1 litrem wody i ponownie wymieszać. Napój powinien mieć ładny, biały kolor. Przelać lemoniadę do szklanek. Do każdej można dodatkowo wrzucić po 2 kostki lodu oraz ozdobić kawałkiem limonki lub kolorową słomką.