Sangria z jabłkami i cynamonem – jak ją przyrządzić?
Sangria z jabłkami i cynamonem – jak ją przyrządzić?
Sangria jest napojem znanym i lubianym o każdej porze roku. Ma wspaniały smak oraz ładny kolor, który zachęca do popijania. Z powodzeniem można ją przygotować z dowolnych składników, w tym z jabłek, które nadadzą sangrii wyjątkowy aromat. Jeśli jeszcze takiej wersji nie próbowałaś – zapraszamy do skorzystania ze sprawdzonego przepisu.
Jakie składniki spożywcza są potrzebne?
Aby móc delektować się pysznym napojem, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 1 butelka wina białego wytrawnego,
* 1 butelka cydru gazowanego,
* 60 ml likieru pomarańczowego,
* 240 ml rumu ciemnego,
* 2 goździki,
* 1,5 cm korzenia imbiru,
* 2 jabłka,
* 2 gruszki
* 2 laski cynamonu,
* 2 łyżki cukru brązowego.
Pierwszy krok
Przygotować dużą, szeroką miskę. Wlać do niej całą zawartość butelki wina, rum, likier pomarańczowy oraz cukier. Zamieszać wszystko, mieszając aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.
Drugi krok
Jabłka i gruszki dokładnie umyć. Obrać ze skórki i przekroić na pół. Z owoców wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić je w kostkę lub w cienkie plasterki. Dodać wszystkie do wina, uważając, żeby napój nie wylał się z miski. Wrzucić goździki, obrany ze skórki imbir, cynamon. Ponownie zamieszać.
Trzeci krok
Tak przygotowaną miksturę włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin, choć najlepiej zostawić napój w chłodzie na całą noc. Przez ten czas wino nabierze smaku dodatków. Po wyjęciu miski ponownie z lodówki dolać do sangrii musujący cydr. Zamieszać i zacząć przelewać ją do kieliszków, każdy ozdabiając laską cynamonu oraz plasterkiem jabłka. Napój będzie doskonale wyglądał oraz jeszcze lepiej smakował.