Jak przyrządzić mus z kiwi?
Jak przyrządzić mus z kiwi?
Zielone, pełne witamin kiwi bywa niedoceniane, podczas gdy można przyrządzić z niego bardzo dobry deser, idealnie pasujący do ciepłego lata. Będzie on nie tylko orzeźwiający, ale również bardzo zdrowy ze względu na dużą zawartość witaminy C w owocu.
Co jest niezbędne?
Do wykonania pysznego musu z kiwi potrzebnych jest kilka elementów, o których jakość i świeżość należy zadbać przed przystąpieniem do pracy. Niezbędne składniki to:
* 6 kiwi,
* 1/2 cytryny,
* 1 łyżka cukru waniliowego,
* 5 łyżek cukru pudru,
* 20 dag śmietany kremówki,
* 1 pomarańcza (do dekoracji).
Przydadzą się również pucharki, w których będzie można chłodzić oraz przechowywać mus.Pierwszy krok
Wszystkie kiwi przepłukać pod zimną wodą. Obrać ze skórki, starając się obierać jak najdelikatniej, żeby nie oderwać zbyt dużej ilości miąższu. Przygotowane owoce pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Wsypać cukier puder i zmiksować całość na gładką masę.
Drugi krok
Z cytryny wycisnąć cały sok. Zimną kremówkę przelać do miski i zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodać sok cytrynowy i nie przestając miksować, doprowadzić śmietanę do puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i już na mniejszych obrotach miksera miksować aż do całkowitego wtopienia się cukru w śmietanę.
Trzeci krok
Od razu po przygotowaniu musu i bitej śmietany przejść do uzupełniania pucharków. Należy uzupełniać je na przemian – najpierw mus, potem bita śmietana – i tak do wykorzystania obu elementów w całości.
Czwarty krok
Po uzupełnieniu wszystkich pucharków można przejść do ozdabiania deseru kawałkami pomarańczy albo innych, dowolnych owoców. Mus z kiwi ładnie prezentuje się również ozdobiony plasterkami kiwi albo listkami mięty, która dodaje mu przyjemnego aromatu.