Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pysznego kurczaka kung pao?

Opiekun artykułu: beyfa
Wymagany czas: 35 min.
Jak przyrządzić pysznego kurczaka kung pao?

Jak przyrządzić pysznego kurczaka kung pao?

Kurczak kung pao to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań. Podawane jest niemal we wszystkich restauracjach serwujących jedzenie rodem z Azji, co pozwala wszystkim poznać wyjątkowy smak. Jest on na tyle dobry, że z chęcią odtwarza się go w domu, w tym wedle sprawdzonego przepisu, który podajemy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Początkiem przygotowania kurczaka kung pao jest zebranie odpowiednich składników do jego zrobienia, a są to:

    * 270 g groszku cukrowego,

    * 70 g piersi z kurczaka,

    * 1 papryka czerwona,

    * 1 papryka żółta,

    * 1 papryka pomarańczowa,

    * 1/3 szklanki orzechów nerkowców,

    * 2 szklanki ryżu brązowego,

    * 1 łyżka startego imbiru,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek.

    Dodatkowo potrzebne są składniki na sos, który nada potrawie charakterystyczny smak:

    * 4 łyżki sosu sojowego,

    * 2 łyżki octu ryżowego,

    * 2 łyżki ketchupu,

    * 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

    * 1/4 szklanki wody.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, żeby był miękki i puszysty, dobry do jedzenia. Pozostawić do przestudzenia. W niedużej misce połączyć wszystkie składniki na sos, mieszając je dokładnie łyżką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać mięso przez 5 minut, aż zmieni kolor na biały. W tym czasie posiekać każdą paprykę na kawałeczki, wcześniej pozbywając się koniuszków oraz gniazda nasiennego. Wrzucić warzywa na patelnię oraz doprawić startym imbirem, zamieszać i smażyć kolejne 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie 5 minut dodać groszek cukrowy i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Na sam koniec dodać orzechy nerkowca i polać wszystko przygotowanym wcześniej sosem. Wymieszać, gotując całe danie jeszcze przez 1 minutę. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Gdy do tego dojdzie, przełożyć danie do miseczki z ryżem, po czym od razu podawać, ciesząc się wyrazistym, egzotycznym smakiem.

Popularne tagi
  • kabaczek faszerowany kiełbasą
  • zrazy wołowe
  • kafir
  • nadziewana dynia
  • kuchnia meksykańska
  • śniadanie
  • bulion
  • mikstura
  • zrazy drobiowe
  • słonina
  • pieczenie pieczeni
  • ząbek czosnku
  • pieczenie
  • cynamon
  • obiad
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising