Jak przyrządzić pysznego kurczaka kung pao?
Jak przyrządzić pysznego kurczaka kung pao?
Kurczak kung pao to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań. Podawane jest niemal we wszystkich restauracjach serwujących jedzenie rodem z Azji, co pozwala wszystkim poznać wyjątkowy smak. Jest on na tyle dobry, że z chęcią odtwarza się go w domu, w tym wedle sprawdzonego przepisu, który podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne produkty spożywcze
Początkiem przygotowania kurczaka kung pao jest zebranie odpowiednich składników do jego zrobienia, a są to:
* 270 g groszku cukrowego,
* 70 g piersi z kurczaka,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka pomarańczowa,
* 1/3 szklanki orzechów nerkowców,
* 2 szklanki ryżu brązowego,
* 1 łyżka startego imbiru,
* 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatkowo potrzebne są składniki na sos, który nada potrawie charakterystyczny smak:
* 4 łyżki sosu sojowego,
* 2 łyżki octu ryżowego,
* 2 łyżki ketchupu,
* 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
* 1/4 szklanki wody.
Krok pierwszy
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, żeby był miękki i puszysty, dobry do jedzenia. Pozostawić do przestudzenia. W niedużej misce połączyć wszystkie składniki na sos, mieszając je dokładnie łyżką.
Krok drugi
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać mięso przez 5 minut, aż zmieni kolor na biały. W tym czasie posiekać każdą paprykę na kawałeczki, wcześniej pozbywając się koniuszków oraz gniazda nasiennego. Wrzucić warzywa na patelnię oraz doprawić startym imbirem, zamieszać i smażyć kolejne 5 minut.
Krok trzeci
Po upływie 5 minut dodać groszek cukrowy i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Na sam koniec dodać orzechy nerkowca i polać wszystko przygotowanym wcześniej sosem. Wymieszać, gotując całe danie jeszcze przez 1 minutę. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Gdy do tego dojdzie, przełożyć danie do miseczki z ryżem, po czym od razu podawać, ciesząc się wyrazistym, egzotycznym smakiem.