Jak przyrządzić pyszny chlebek z cukinii?
Jak przyrządzić pyszny chlebek z cukinii?
Są osoby, które nie jadają zwykłego chleba, jak również osoby, które poszukują nowości w pieczywie. Taką nowością może być chlebek z cukinii, który skutecznie urozmaici każdą kanapkę. Jego ciekawy smak może zastąpić również podwieczorek, ponieważ chleb nadaje się zarówno jako poranny posiłek, jak i jako dodatek do ciepłej kawy po południu. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób przygotować taki przysmak.
Jakie składniki są potrzebne?
Dobry chlebek to przede wszystkim dobre składniki. W przypadku chleba cukiniowego niezbędne jest zebranie następujących elementów:
* 300 g cukinii, startej,
* 300 g mąki pszennej,
* 90 g masła,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 szklanki rodzynek,
* 1 tabliczka czekolady gorzkiej.Krok pierwszy
Cukinia do upieczenia chlebka nie może być za mokra, dlatego trzeba ją dobrze wycisnąć z nadmiaru soku. Najlepiej zrobić to gołymi rękami, a następnie masę zostawić na sitku, żeby ewentualne resztki soku spłynęły do zlewu.
Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do ostudzenia.
Krok drugi
Do dużej miski wbić jajko, dodać cukier i zacząć ubijać na puszystą masę. Kiedy masa przyjmie odpowiednią konsystencję, dodać cukinię, nadal wszystko mieszając. Wlać ostygłe masło, wymieszać.
Krok trzeci
Gdy pierwsze kilka składników dobrze połączy się ze sobą, można wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, ciągle mieszając. Na sam koniec dodać rodzynki oraz posiekaną na drobne kawałki czekoladę.
Krok czwarty
Gotowe ciasto przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić po niej masę. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni Celsjusza i piec całość przez 70 minut.Po upieczeniu wystudzić, aż chlebek będzie całkowicie chłodny. Dopiero wtedy można kroić i jeść.