Jak przyrządzić sałatkę z tuńczykiem i makaronem?
Jak przyrządzić sałatkę z tuńczykiem i makaronem?
Sałatka z tuńczykiem to jedna z najchętniej jadanych przekąsek. Sprawdza się dobrze na kolację oraz na spotkanie towarzyskie. Można nakładać ją zarówno na talerz, jak i na kanapkę, nie tracąc nic z jej smaku. Aby sałatka była bardziej sycąca, warto wypróbować podany poniżej przepis, w którym tuńczyk łączy się z makaronem.
Potrzebne produkty spożywcze
Przed przystąpieniem do tworzenia pysznej sałatki konieczne jest zebranie odpowiednich składników, a mianowicie:
* 250 g makaronu typu muszelki,
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
* 1 puszka kukurydzy,
* 3 łyżki majonezu,
* pieprz,
* sól,
* 1 jajko (opcjonalnie).Krok pierwszy
Do dużego garnka wlać wodę. Osolić 1 łyżeczką soli, dolać 1 łyżeczkę oleju i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować 8 – 10 minut lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Gdy makaron odpowiednio zmięknie, odcedzić i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
Krok drugi
Ostudzony makaron przełożyć do miski. Otworzyć puszkę z tuńczykiem i odlać trochę sosu, jeżeli jest go bardzo dużo. Widelcem przekładać tuńczyka do miski z makaronem, dzieląc rybę na mniejsze części.
Krok trzeci
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W razie potrzeby przepłukać żółte ziarenka zimną wodą. Dodać kukurydzę do pozostałych składników. Doprawić całość solą, pieprzem i majonezem. Wymieszać dokładnie, tworząc aromatyczną sałatkę.
Jeżeli chce się urozmaicić danie, można dodać do niego jajko. Wystarczy ugotować je na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do makaronu i zamieszać. W obu wersjach, zarówno z jajkiem, jak i bez niego, sałatka jest tak samo smaczna.