Smaczna sałatka z kabanosami i fasolą
Smaczna sałatka z kabanosami i fasolą
Czasami ma się w lodówce produkty, które nie wiadomo jak zużytkować. Do takich należą często kabanosy i czerwona fasolka. Każdy z nich można skonsumować osobno, lecz znacznie lepszym rozwiązaniem jest wykonanie z nich sałatki. Smacznej, ciekawej, którą można jadać zarówno na kolację, jak i do obiadu.
Potrzebne składniki
Żeby sałatka była jeszcze lepsza, należy dodać do niej zestaw odpowiednich składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 6 kabanosów,
* 5 ogórków kiszonych,
* 1 puszka fasolki czerwonej,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 papryka czerwona,
* 2 ząbki czosnku,
* 150 g sera żółtego,
* 2 łyżki majonezu,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* pieprz,
* sól,
* 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej.Krok pierwszy
Obie puszki, z kukurydzą i z fasolką, otworzyć. Odsączyć z zalewy, a następnie przesypać na sitko i wypłukać pod zimną wodą, pozostawiając do odsączenia.
Krok drugi
Ogórki kiszone pokroić na kawałki. Można wcześniej obrać ze skórki, chociaż nie jest to konieczne. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydobyć gniazdo nasienne, a na koniec pokroić ją w niewielkie kwadratowe kawałki. Kabanosy posiekać na talarki.Wszystkie składniki wrzucić do szerokiej miski.
Krok trzeci
Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dorzucić do pozostałych składników. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę prosto do miski. Zamieszać lekko.
Krok czwarty
Po pokrojeniu wszystkich składników można przejść do dodatków. Majonez, jogurt oraz pieprz i mielona papryka powinny znaleźć się w misce. Sól można dodać, ale jedynie odrobinę. Większość kabanosów jest słona sama w sobie, więc nie trzeba przesadzać z ilością tego dodatku. Schłodzić przed podaniem 20 – 30 minut, a potem podawać. Smacznego!