Jak przyrządzić wołowe kotlety z pomidorami?
Jak przyrządzić wołowe kotlety z pomidorami?
Miło jest zjeść na obiad coś wyjątkowo dobrego. Takim czymś mogą być kotleciki z pomidorami, które mają ciekawy smak oraz są miłym urozmaiceniem obiadu lub kolacji. Wystarczy tylko kilka składników, trochę chęci i czas, żeby otrzymać danie, które zachwyci każdego. Nie martw się, nie musisz sama wymyślać przepisu, podajemy go w poniższym artykule. Wystarczy, że skorzystasz z podpowiedzi.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego obiadu wymaga zebrania dobrej jakości składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 50 dag mięsa mielonego,
* 2 pomidory,
* 2 jajka,
* 1 cebula,
* 1 papryka,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* pieprz,
* sól,
* olej.
Krok pierwszy
Mięso mielone przełożyć do miski. Szczypiorek umyć i posiekać drobno, cebulę obrać ze skórki, po czym również posiekać na małe kawałeczki. Oba elementy wrzucić do mięsa – doda mu to lepszego smaku. Pomidory sparzyć wrzątkiem.
Krok drugi
Obrać pomidory ze skórki – po sparzeniu powinna odejść bardzo łatwo. Usunąć nożem twarde wnętrze, po czym resztę pokroić na kawałeczki i wrzucić do mięsa. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, posiekaną na kawałki paprykę oraz przyprawy. Całość zacząć mieszać – początkowo można łyżką, stopniowo przechodząc do mieszania dłonią.
Krok trzeci
Z uzyskanej masy mięsnej tworzyć okrągłe, delikatnie spłaszczone dłońmi kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem bądź oliwą z oliwek. Smażyć, aż dobrze zbrązowieją z obu stron. Odkładać do lekkiego wystygnięcia, a następnie podawać z dowolnymi dodatkami – sałatką, ziemniakami, frytkami, wedle własnego uznania. Zimne kotlety nadają się również jako dodatek do kanapki.