Advertising
Zakumaj.pl

Jak podawać wino – podstawowe zasady

Opiekun artykułu: kurpiol
Jak podawać wino – podstawowe zasady

Jak podawać wino – podstawowe zasady

Wino jest najbardziej eleganckim z trunków, jakie można zaserwować w czasie przyjęcia albo uroczystego obiadu. Ma różne odmiany, istnieje wiele gatunków, smaków, kolorów, które różnią się od siebie. Koneserzy nawet po zapachu potrafią powiedzieć, skąd wino pochodzi lub jakiego jest rodzaju. Jeśli jesteś amatorem, a jednak chciałbyś prawidłowo podawać wino, zamiast każdą potrawę okraszać jednym, poznaj kilka przydatnych wskazówek.

Advertising
Advertising
  • Kolejność podawania

    Kolejność podawania

    Już kolejność podawania wina jest bardzo istotna. Należy przestrzegać zasady serwowania, według której najpierw podaje się wino białe, następnie różowe, a na sam koniec czerwone. Związane jest to z zaczynaniem od najdelikatniejszych win, następnie mocniejszych, najpierw wytrawnych, potem słodkich, które są niczym deser – można to powiązać z zasadą: najpierw obiad, potem słodycze, dzięki czemu wszystko smakuje wyśmienicie.

  • Temperatura wina

    Temperatura wina

    Ważna jest także temperatura, jaką posiada podawane wino. Niektórzy twierdzą, że nie należy go w ogóle chłodzić, jednak nie jest to prawda. Wino w temperaturze pokojowej niekoniecznie będzie smakowało tak, jak schłodzone, choć zależy to od gatunku. Wina jasne są z reguły lepsze, gdy zostaną mocniej schłodzone, natomiast ciemniejsze można tylko lekko oziębić. Z tego powodu najlepsza temperatura dla win białych oraz różowych to 8 – 11 stopni Celsjusza, natomiast wina czerwone z powodzeniem można podać w temperaturze pokojowej oraz trzymać w barku. Temperatura nie jest bez znaczenia, gdyż tylko ona pomoże wydobyć z wina odpowiedni smak i aromat.

  • Kieliszki do wina

    Jeśli rzadko podaje się wino, mniej dba się o posiadanie różnych kieliszków do każdego, jednak jeśli chce się podawać napój poprawnie, niezbędne jest odpowiednie szkło. Nie każde wino pasuje do zwykłego pękatego lub podłużnego kieliszka, który kojarzy się przede wszystkim z szampanem.Wino białe powinno być podawane w kieliszkach o długich nóżkach, bardziej smukłych niż kieliszki do wina czerwonego. Ciemne wino lepiej serwować w kieliszkach większych, zaokrąglonych mocno, tzw. pękatych, jednak nie wypełniając ich winem do pełna, a jedynie do połowy – maksymalnie, najlepsze będzie 1/3 naczynia. Wino białe może być podawane w kieliszkach przypominających kieliszki do wina białego, lecz o rozchylonych brzegach kielicha.

  • Korek od wina

    Korek od wina

    Zanim odkorkuje się wino, trzeba sprawdzić, jak wygląda korek – czy nie jest spleśniały, pęknięty na całej długości ani nie posiada innych uszkodzeń. Jeżeli posiada, wówczas wino nie nadaje się już do spożycia. Gdy z korkiem wszystko było w porządku, po odkorkowaniu i tak należy sprawdzić, czy w napoju nie znalazły się jego resztki.

  • Do czego pasuje wino?

    Do czego pasuje wino?

    Istotne jest także dopasowanie wina do podawanych potraw, ponieważ nie każde wino pasuje do wszystkiego. I tak:

    * wina słodkie podaje się do deserów,

    * wina białe wytrawne do przekąsek oraz ryb,

    * wina czerwone wytrawne pasują do mięs czerwonych i dziczyzny oraz do serów.

Popularne tagi
  • wino śliwkowe
  • korek
  • owoce morza
  • domowy alkohol
  • przyjęcie
  • mróz
  • dopasowanie wina
  • kieliszek
  • kurczak
  • krem szampański
  • sposób przygotowania grzanego wina
  • czerwone wino
  • meble
  • składniki grzanego wina
  • słój
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising