Idealne grzane wino na jesienne wieczory
Idealne grzane wino na jesienne wieczory
Jesienne wieczory nastrajają do siedzenia w ulubionym fotelu i popijania ciepłych napojów. Herbata z dodatkami, herbata owocowa to pyszne specyfiki na taką okazję, jednak raz na tydzień warto zaserwować sobie coś jeszcze lepszego, mianowicie – grzane wino, aromatyczne, rozgrzewające i doskonale komponujące się z pierwszymi przymrozkami za oknem.
Niezbędne składniki
Wykonanie grzanego wina wymaga zestawu odpowiednich, pachnących składników. Najważniejszymi z nich są:
* 1 butelka wina czerwonego,
* 100 g cukru,
* 15 goździków,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1 mała pomarańcza.Pierwszy krok
Przygotowaną pomarańczkę dokładnie umyć w gorącej wodzie albo sparzyć wrzątkiem, żeby mieć pewność, że skórka jest czysta. Pokroić ją na małe kawałki, przypominające trójkąt. Kilka można odłożyć na osobny talerz, żeby użyć ich do dekoracji.
Drugi krok
Do garnka średniej wielkości, najlepiej z grubym dnem, wlać wino. Można użyć zarówno słodkiego, jak i półsłodkiego bądź wytrawnego. Wsypać cukier oraz wrzucić goździki. Wsypać cynamon, dodać miód oraz pokrojoną pomarańczę.
Trzeci krok
Garnek postawić na piecu i podgrzewać na średnim ogniu przez 10 – 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Trzeba pilnować, żeby nie zagotować wina, gdyż wtedy wyparuje cały alkohol. Po podgrzaniu wina rozlać je do szklanek albo ceramicznych kubków. Można robić to chochelką i uniknąć wlewania napoju razem z pomarańczami albo wlewać je razem z nimi. Ozdobić kubek kawałkami owocu i podawać.Grzane wino skutecznie urozmaici popołudnie jesienne i będzie stanowiło smaczny sposób na rozgrzanie się.