Advertising
Zakumaj.pl

Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?

Opiekun artykułu: glowinski
Wymagany czas: 30 min.
Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?

Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?

Makaron ma tę zaletę, że może być podawany z licznymi, dowolnymi składnikami. Pozwala to na tworzenie lekkich, ale sycących dań. Gorący lub schłodzony makaron będzie dobrze prezentował się z warzywami, które dodadzą mu zdrowia – witaminy, minerały znajdujące się w dodatkach – oraz atrakcyjnego wyglądu, który spowoduje, że nikt nie będzie w stanie oprzeć się jedzeniu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Początek gotowania to przede wszystkim zebranie niezbędnych produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 250 g makaronu,

    * 200 g szpinaku mrożonego,

    * 3 ząbki czosnku,

    * 1 cebula,

    * 1 pomidor,

    * olej,

    * pieprz,

    * sól,

    * parmezan (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Średniej wielkości garnek wypełnić wodą. Posolić ją dowolną ilością soli, dodać 1 łyżkę oliwy i zagotować całość. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować go przez 10 – 12 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku oraz przelać chłodną wodą, aby się nie sklejał.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę, obraną z łupinki, posiekać dokładnie na mniejsze kawałeczki. Czosnek również obrać i pokroić. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, żeby zeszkliła się delikatnie. Dopiero wtedy wrzucić szpinak i mieszać od czasu do czasu, aż do momentu, w którym szpinak rozpuści się całkowicie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do rozmrożonego szpinaku – wciąż na patelni – dodać czosnek i zamieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, w czasie krojenia usuwając twardy trzon. Można również pozbyć się skórki, jednak nie jest to konieczne – jest zbędna, jeśli źle się toleruje jej zjedzenie. Wszystko dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać również starty parmezan. Tak przygotowanym dodatkiem ozdabiać porcje makaronu i podawać od razu po przygotowaniu, gdy szpinakowy sos jest jeszcze ciepły. Smacznego.

Popularne tagi
  • kremówka
  • wódka
  • przepis na makaron z awokado
  • rodzina
  • papryczka chili
  • sos śmietankowy
  • gnocchi
  • ocet ryżowy
  • makaron z pomidorami i szpinakiem
  • oliwa z oliwek
  • warzywo
  • kurczak
  • cebula dymka
  • czerwony makaron
  • chili mielone
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising