Jak ugotować zupę rybną z karpia?
Jak ugotować zupę rybną z karpia?
Na niektórych wigilijnych stołach zupa rybna z karpia to nieodłączny element i jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jeżeli nie miałaś sposobności spróbować jej do tej pory, możesz przyrządzić ją według mojego przepisu. Gorąco polecam jej specyficzny smak i zapach, który zawsze przywodzi na myśl rodzinną wigilijną kolację. Życzę zatem smacznego i wesołych świąt.
Zupę rybną lepiej jest zagęścić dopiero tuż przed podaniem. Dodanie mąki wcześniej może spowodować, że zupa zbyt mocno zgęstnieje. Zupę można przygotować na bazie samych głów z karpia, należy pamiętać, aby były one bez oczu. Można również dołożyć ogonki.
Gotowanie karpia
Dzwonki karpia włóż do garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą i gotuj na średnim gazie przez około 20 – 30 minut.
Warzywa
Do tak gotującego się karpia dodaj obrane i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por. Gotuj je przez 20 – 30 minut, aż będą miękkie. Podczas gotowania dolewaj wodę, która wyparowuje tak samo, jak w przypadku gotowania rosołu. Przypraw zupę solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Zagęszczanie zupy
Kolejno do niewielkiego garnuszka odlej około pół szklanki gorącego wywaru. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie wymieszaj, a następnie mąkę i znów rozmieszaj tak, aby nie pozostawić żadnych grudek nierozpuszczonej mąki. Powoli wlewaj wywar z mąką i śmietaną do gorącej, gotującej się zupy i mieszaj ją. Doprowadź zupę do wrzenia. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Sposób podania zupy rybnej
Zupę rybną z karpia podaje się wraz z ugotowanymi w niej warzywami i osobno ugotowanymi ziemniakami w połówkach. Zanim podasz zupę, wyjmij z niej dzwonka karpia.