Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec ciasteczka – czapki świętego Mikołaja?

Opiekun artykułu: podczerwien
Jak upiec ciasteczka – czapki świętego Mikołaja?

Jak upiec ciasteczka – czapki świętego Mikołaja?

Ciasteczka mogą przybierać rożne kształty i jest to ich wielka zaleta. W czasie mikołajek, gdy daje się dzieciom w prezencie słodycze oraz inne drobiazgi, warto upiec dodatkowo ciasteczka, które będą przypominały mikołajowe czapeczki. Jest to niewielki, lecz smaczny deser, którego warto skosztować.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Żeby przygotować pyszne ciasteczka, niezbędne jest zgromadzenie wcześniej odpowiednich składników. Wśród nich niezbędne są:
    * 2 białka jaj,
    * 1/2 szklanki cukru pudru,
    * 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    * 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    * barwnik spożywczy, czerwony.
    Niezbędna jest również foremka w kształcie czapeczki Mikołaja, która ułatwi pracę.

  • Krok pierwszy

    Od razu na początku pracy włączyć piekarnik, ustawiając go na 95 stopni Celsjusza. Białka przełożyć do miski lub misy od miksera i zacząć ubijać. Gdy białka zaczną zmieniać się w pianę, dodać sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas miksować, dosypywać porcjami cukier puder i ubijać, aż piana zacznie być sztywna.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa z białek będzie gotowa, czyli sztywna i błyszcząca, przełożyć ją do rękawa cukierniczego albo do foliowego worka. W przypadku skorzystania z drugiej opcji odciąć brzeg rożka z woreczka. Zacząć powoli wyciskać niewielkie trójkąty na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąciki powinny przypominać czapeczki Mikołaja. Aby sobie pomóc, można używać foremki o odpowiednim kształcie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Co małej miski wsypać 1 – 2 łyżki cukru, zabarwić je lukrem i posypać nimi czapeczki. Włożyć blachę do piekarnika i piec ciastka przez 60 minut. Masa powinna stwardnieć, ale nie zbrązowieć. Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć piekarnik, lecz nie wyjmować ciasteczek od razu. Powinny pozostać w piekarniku przez kolejne 60 minut, żeby stały się chrupiące.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po przetrzymaniu ciasteczek w piekarniku, można je wyjąć. Jeśli są jeszcze ciepłe, pozostawić do całkowitego wystudzenia, a potem podawać albo pakować do ozdobnych torebek i podarować bliskim jako drobny prezent.

Popularne tagi
  • masła
  • cukier brązowy
  • przepis na paluchy z ciasta francuskiego
  • historia karpia
  • słodka rolada
  • serek philadelphia
  • masa bezowa
  • pomysł na buraki kiszone
  • ajerkoniak
  • dodatek do herbaty
  • płatki owsiane
  • ozdabianie domku
  • przepis na ciasteczka śnieżynki
  • karp
  • kuchnia niemiecka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising