Jak upiec ciastka maślane?
Jak upiec ciastka maślane?
Ciasteczka o smaku masła to wspaniały dodatek zarówno do kawy, jak i herbaty. Można jadać je z dodatkami – z dżemem lub konfiturą – moczyć w herbacie, przegryzać bez dodatków. Ze względu na to, że nie każde ciastka maślane ze sklepu spełniają oczekiwania, można spróbować przygotować je samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
Potrzebne składniki
Żeby przyrządzić smaczne ciasteczka, potrzebny jest zestaw odpowiednich składników. Znajdują się wśród nich:
* 450 g mąki tortowej,
* 250 g masła,
* 250 g cukru,
* 2 jajka,
* olejek waniliowy,
* szczypta soli,
* cukier waniliowy (opcjonalnie).
Ciasteczka można formować ręcznie, lecz jeszcze ładniej prezentują się wyciskane przez szprycę cukierniczą.Etap pierwszy
Wszystkie przygotowane składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki czemu ciasto będzie miało lepszą konsystencję.Masło przełożyć do miski i wsypać cukier. Można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, po czym utrzeć składniki na bardzo puszystą masę.
Etap drugi
Gdy masa jest już puszysta, wbić do niej jajka, dodać olejek oraz szczyptę soli. Zamieszać albo zmiksować na najmniejszych obrotach. Połączone w jedną masę składniki dodać do mąki, którą warto wcześniej przesiać, żeby była bardziej spulchniona. Zacząć wyrabiać ciasto, aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję.
Etap trzeci
Blachę do pieczenia przykryć papierem albo pergaminem do pieczenia. Szprycę napełnić do połowy ciastem, po czym wyciskać ciasto bezpośrednio na blachę. Można wyciskać ją w różnych kształtach – ślimaczki, koła, paski, w zależności od chęci oraz umiejętności.
Etap czwarty
Po zapełnieniu blachy w całości należy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 – 18 minut, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu przestudzić, a następnie serwować na podwieczorek.