Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec ciastka maślane?

Opiekun artykułu: glowinski
Jak upiec ciastka maślane?

Jak upiec ciastka maślane?

Ciasteczka o smaku masła to wspaniały dodatek zarówno do kawy, jak i herbaty. Można jadać je z dodatkami – z dżemem lub konfiturą – moczyć w herbacie, przegryzać bez dodatków. Ze względu na to, że nie każde ciastka maślane ze sklepu spełniają oczekiwania, można spróbować przygotować je samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby przyrządzić smaczne ciasteczka, potrzebny jest zestaw odpowiednich składników. Znajdują się wśród nich:
    * 450 g mąki tortowej,
    * 250 g masła,
    * 250 g cukru,
    * 2 jajka,
    * olejek waniliowy,
    * szczypta soli,
    * cukier waniliowy (opcjonalnie).
    Ciasteczka można formować ręcznie, lecz jeszcze ładniej prezentują się wyciskane przez szprycę cukierniczą.

  • Etap pierwszy

    Wszystkie przygotowane składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki czemu ciasto będzie miało lepszą konsystencję.Masło przełożyć do miski i wsypać cukier. Można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, po czym utrzeć składniki na bardzo puszystą masę.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Gdy masa jest już puszysta, wbić do niej jajka, dodać olejek oraz szczyptę soli. Zamieszać albo zmiksować na najmniejszych obrotach. Połączone w jedną masę składniki dodać do mąki, którą warto wcześniej przesiać, żeby była bardziej spulchniona. Zacząć wyrabiać ciasto, aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Blachę do pieczenia przykryć papierem albo pergaminem do pieczenia. Szprycę napełnić do połowy ciastem, po czym wyciskać ciasto bezpośrednio na blachę. Można wyciskać ją w różnych kształtach – ślimaczki, koła, paski, w zależności od chęci oraz umiejętności.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Po zapełnieniu blachy w całości należy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 – 18 minut, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu przestudzić, a następnie serwować na podwieczorek.

Popularne tagi
  • wigilia
  • babka gotowana
  • zasady ubijania białka
  • masło smakowe
  • tosty z serem
  • feta
  • cebularz
  • przyprawy w płynie
  • składniki na tartę
  • ozdabianie ciasteczek
  • sezon na dynie
  • kapusta kiszona
  • proste przepisy
  • papier do pieczenia
  • cebulak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising