Advertising
Zakumaj.pl

Sposób na pyszne cebulaki

Opiekun artykułu: chudini
Sposób na pyszne cebulaki

Sposób na pyszne cebulaki

Cebulaki stanowią wyśmienitą przekąskę, zarówno zimną, jak i ciepłą. Zazwyczaj są dostępne w piekarniach, jednak cieszą się na tyle dużą popularnością, że nie zawsze można je kupić. W takiej sytuacji lepiej zacząć wypiekać cebulaki samodzielnie i mieć zawsze pod ręką

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie cebulaków, zwanych również cebularzami, wymaga przygotowania świeżych i dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 15 g drożdży,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki mąki,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * oregano,
    * kminek,
    * tymianek,
    * pieprz,
    * sól,
    * cukier.

  • Etap pierwszy

    Oliwę rozgrzać na patelni. Cebule obrać z łupinek i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Oba składniki wrzucić na tłuszcz i podsmażyć na złocisty kolor. Na zakończenie posolić, po czym zdjąć z patelni i dodać wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Dodać do niego drożdże i wymieszać do połączenia się obu składników. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do pozostałej mąki dodać odrobinę każdego rodzaju ziół, czosnku i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać aż do chwili, gdy ciasto będzie odchodziło swobodnie od ręki. Odstawić je w misce na 1 godzinę i dopiero po tym czasie uformować 4 płaskie placki. Pozostawić na 5 minut, po czym nałożyć na placuszki farsz cebulowy.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Placuszki z cebulą położyć na blasze. Można dodatkowo posypać kminkiem. Piec wszystkie 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podawać na ciepło albo po ostudzeniu.

Popularne tagi
  • pieczywo domowej roboty
  • pierogi na słodko
  • masa budyniowa
  • przepis na ciastka maślane
  • pudełka próżniowe
  • ciastka imbirowe
  • jabłka pieczone z żurawiną
  • jedzenie na mieście
  • przepis na ciasto
  • pieczenie w mikrofalówce
  • przygotowanie bobu
  • ostry sos
  • szybki podwieczorek
  • pestki dyni
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising