Advertising
Zakumaj.pl

Sposób na pyszne cebulaki

Opiekun artykułu: chudini
Sposób na pyszne cebulaki

Sposób na pyszne cebulaki

Cebulaki stanowią wyśmienitą przekąskę, zarówno zimną, jak i ciepłą. Zazwyczaj są dostępne w piekarniach, jednak cieszą się na tyle dużą popularnością, że nie zawsze można je kupić. W takiej sytuacji lepiej zacząć wypiekać cebulaki samodzielnie i mieć zawsze pod ręką

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie cebulaków, zwanych również cebularzami, wymaga przygotowania świeżych i dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 15 g drożdży,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki mąki,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * oregano,
    * kminek,
    * tymianek,
    * pieprz,
    * sól,
    * cukier.

  • Etap pierwszy

    Oliwę rozgrzać na patelni. Cebule obrać z łupinek i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Oba składniki wrzucić na tłuszcz i podsmażyć na złocisty kolor. Na zakończenie posolić, po czym zdjąć z patelni i dodać wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Dodać do niego drożdże i wymieszać do połączenia się obu składników. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do pozostałej mąki dodać odrobinę każdego rodzaju ziół, czosnku i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać aż do chwili, gdy ciasto będzie odchodziło swobodnie od ręki. Odstawić je w misce na 1 godzinę i dopiero po tym czasie uformować 4 płaskie placki. Pozostawić na 5 minut, po czym nałożyć na placuszki farsz cebulowy.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Placuszki z cebulą położyć na blasze. Można dodatkowo posypać kminkiem. Piec wszystkie 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podawać na ciepło albo po ostudzeniu.

Popularne tagi
  • szybkie ciasto ajerkoniakowe
  • naleśniki
  • krem cytrynowy
  • zapiekanka ziemniaczana
  • zielony barwnik
  • składniki spożywcze
  • barszcz czerwony
  • jak blanszować
  • porady kulinarne
  • porady kulinarne dla początkujących
  • wódka
  • ciastko cynamonowe
  • żółtka
  • kuchnia
  • ciasto francuskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X