Sposób na pyszne cebulaki
Sposób na pyszne cebulaki
Cebulaki stanowią wyśmienitą przekąskę, zarówno zimną, jak i ciepłą. Zazwyczaj są dostępne w piekarniach, jednak cieszą się na tyle dużą popularnością, że nie zawsze można je kupić. W takiej sytuacji lepiej zacząć wypiekać cebulaki samodzielnie i mieć zawsze pod ręką
Potrzebne składniki
Wykonanie cebulaków, zwanych również cebularzami, wymaga przygotowania świeżych i dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 15 g drożdży,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 cebule,
* 2 ząbki czosnku,
* oregano,
* kminek,
* tymianek,
* pieprz,
* sól,
* cukier.Etap pierwszy
Oliwę rozgrzać na patelni. Cebule obrać z łupinek i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Oba składniki wrzucić na tłuszcz i podsmażyć na złocisty kolor. Na zakończenie posolić, po czym zdjąć z patelni i dodać wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać.
Etap drugi
Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Dodać do niego drożdże i wymieszać do połączenia się obu składników. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Etap trzeci
Do pozostałej mąki dodać odrobinę każdego rodzaju ziół, czosnku i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać aż do chwili, gdy ciasto będzie odchodziło swobodnie od ręki. Odstawić je w misce na 1 godzinę i dopiero po tym czasie uformować 4 płaskie placki. Pozostawić na 5 minut, po czym nałożyć na placuszki farsz cebulowy.
Etap czwarty
Placuszki z cebulą położyć na blasze. Można dodatkowo posypać kminkiem. Piec wszystkie 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podawać na ciepło albo po ostudzeniu.