Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?
Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?
Obecnie spora grupa osób uczulona jest na gluten, znajdujący się przede wszystkim w mące pszennej. Dla tych, którzy nie mają tego problemu, pieczenie chleba bez niej wydaje się wręcz niemożliwe. Okazuje się jednak, że nie jest to problem i chleb bez glutenu można z powodzeniem wypiekać nawet we własnej kuchni.
Jakich składników potrzeba?
Żeby tego dokonać, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których najważniejsze są:
* 500 g mąki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, gryczanej, może być mieszanka wszystkich tych rodzajów),
* 500 ml wody,
* 14 g suszonych drożdży,
* 3 łyżki siemienia lnianego,
* 2 łyżki sezamu,
* 3/4 łyżeczki soli,
* 1/5 łyżeczki cukru.Krok pierwszy
Wszystkie zebrane składniki przełożyć do dużej miski. Woda powinna być ciepła, ale nie bardzo gorąca.
Zacząć wyrabiać, żeby ciasto zaczęło mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Miskę z wyrobioną masą przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok drugi
Prostokątną formę, keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto zagnieść po raz kolejny, aby było miękkie i elastyczne. Przełożyć do przygotowanej formy i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Można przykryć ścierką, żeby ciasto miało cieplej.
Krok trzeci
Po ponownym wyrośnięciu chleba włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzinę, aż do zarumienienia się skórki.Po upieczeniu wystudzić, a następnie kroić i podawać z ulubionymi dodatkami. Chlebek długo jest świeży, a przede wszystkim doskonale smakuje.