Jak upiec tartę z truskawkami i rabarbarem?
Jak upiec tartę z truskawkami i rabarbarem?
Nie ma to jak pyszna owocowa tarta podana w czasie rodzinnego podwieczorku. Zamiast szukać przepisów na skomplikowane ciasta, martwić się, czy drożdżowe wypieki wyrosną, najlepiej skorzystać z poniższej receptury na tartę. Jest prosta, niezbyt czasochłonna, za to daje zaskakująco dobre efekty.
Potrzebne produkty spożywcze
Do wykonania pysznej tarty potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze, które powinny mieć odpowiednią jakość oraz termin ważności. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 700 g truskawek,
* 500 g rabarbaru,
* 200 g cukru,
* 60 g mąki pszennej,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki cukru,
* 1 żółtko,
* 2 gotowe ciasta kruche – na spód i na wierzch.
Krok pierwszy
Od razu przed rozpoczęciem działań kulinarnych nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie kiedy będzie się nagrzewał, do miski przesypać cukier oraz mąkę i wymieszać dokładnie.
Krok drugi
Truskawki i rabarbar umyć – z truskawek usunąć szypułki, z rabarbaru liście. Następnie pokroić rabarbar na mniejsze części, a truskawki na ćwiartki (tylko wtedy, kiedy owoc jest za duży). Wrzucić owoce do mąki z cukrem, wymieszać dokładnie i zostawić na 30 minut, żeby odsączyło się trochę soku.
Krok trzeci
Ciasto wyjąć z opakowania. Jedną porcję rozłożyć dokładnie na formie do pieczenia. Położyć na nią kilka kawałków miasta, a następnie wyłożyć owoce obtoczone cukrem i nałożyć drugą część ciasta. Przyklepać. Skleić brzegi palcami zwilżonymi wodą, a następnie wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Po bokach wyciąć niewielkie otwory, żeby para miała gdzie uchodzić. Piec tartę przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i dopiero wtedy podawać bez dodatków lub z dodatkami w postaci lodów waniliowych. W każdej wersji danie będzie zachwycające oraz wymagające dokładki.