Jak w prosty sposób otworzyć kokosa?
Jak w prosty sposób otworzyć kokosa?
Z góry uprzedzam, nie będzie potrzebna siekiera. Jeśli rozwijasz właśnie kabel szlifierki kątowej, to spokojnie możesz przestać i schować ją na swoje miejsce. Jedyne, co będzie ci potrzebne, to porządny nóż, korkociąg i niewielki młotek, tłuczek bądź wałek do ciasta. Otwieranie kokosa to wbrew pozorom bardzo szybka oraz prosta czynność.
Wylej mleczko
Zlokalizuj charakterystyczne trzy dziurki. Jedna z nich jest zauważalnie miększa. Przebij tę dziurkę korkociągiem i wylej mleczko do miski bądź do zlewu, jeśli nie nie zamierzasz go do niczego wykorzystywać. Możesz to zrobić również śrubokrętem albo nożyczkami.
Zrób szczelinę
Kolejnym krokiem jest nacięcie szczeliny na kokosie. Rozłóż na blacie ścierkę i połóż na niej kokosa, by się nie obracał. Natnij na środku szczelinę. Nie musi być głęboka. Wystarczy taka, by pewnie przytrzymała nóż, aby nie ześlizgnął się podczas próby rozłupywania. Jeśli uznasz, że idzie ci zbyt wolno, użyj noża z piłką, powinno pójść ci łatwiej.
Rozłup
Jeśli szczelina jest już odpowiednio głęboka, pozostaw w niej nóż i trzymaj go jedną ręką poziomo do powierzchni blatu. Drugą ręką chwyć drewniany wałek do ciasta (bądź coś innego odpowiednio ciężkiego) i uderzaj nim w nóż. Ostrze powinno wejść gładko w kokosa i rozłupać do na dwie części. Rozłup go do końca palcami i ciesz się jego świeżym, orzeźwiającym smakiem.