Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?

Opiekun artykułu: biskacz
Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?

Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?

Dżem domowej roboty może stać się wspaniałym dodatkiem do bułek, rogalików, chleba, ciast drożdżowych oraz innych słodkich smakołyków. Jeszcze lepiej, kiedy dżem jest wykonany z pachnących i niezwykle dobrych składników, z jabłek i dzikiej róży. Niesie ze sobą wówczas wszystkie smaki lata, które można przypomnieć sobie, jedząc dżem nawet w środku zimy.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Do przyrządzenia dżemu potrzebne są odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1 kg jabłek,
    * 70 dag cukru,
    * 30 dag owoców dzikiej róży,
    * 2 szklanki wody.
    Owoce dzikiej róży z powodzeniem można zbierać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, żeby nie zrywać ich z krzaków, które rosną blisko ruchliwej ulicy. Na owocach będzie mnóstwo metali ciężkich, szkodliwych i niszczących smak.

  • Krok pierwszy

    Owoce dzikiej róży umyć, oczyścić i pozbawić zielonych szypułek, jeśli nie zrobiło się tego wcześniej. Osuszyć, po czym przełożyć do garnka średniej wielkości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem owoce dzikiej róży. Przykryć garnek, włączyć gaz pod nim i gotować przez 10 minut.

    Po ugotowaniu owoców przełożyć je do sitka i zetrzeć przez nie do osobnej miski. Można również użyć miksera.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do uzyskanej papki dodać cały cukier i przełożyć ją znowu do garnka. Tym razem nie przykrywać i podgrzewać na małym ogniu.

    Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć wszystkie na tarce o dużych oczkach, po czym dorzucić do wywaru z róży.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Owoce gotować do momentu, aż przybiorą odpowiednią konsystencję gęstego, ale nie za bardzo, dżemu. Kiedy do tego dojdzie, wyłączyć gaz pod garnkiem i od razu przekładać dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić.Przechowywać w spiżarni lub suchej szafce i korzystać wedle uznania, niedługo po przygotowaniu albo zimą.

Popularne tagi
  • zalewa octowa
  • dżem gruszkowo-waniliowy
  • ogórki kiszone
  • sezon truskawkowy
  • sos z cukinii
  • konfitura z pomidorów
  • przygotowanie kapusty
  • gruszki marynowane
  • ogórki małosolne
  • kuchnia
  • zapasy zimowe
  • przepis na marmoladę
  • sposoby otwierania słoika
  • przetwory owocowe
  • blanszowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising