Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?
Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?
Bezglutenowe potrawy, zwłaszcza desery, nie są wcale niedobre ani mało interesujące. Wręcz przeciwnie. Osoby, które zmagają się z tą nieprzyjemną alergią, mogą z powodzeniem znaleźć zastępstwo za zwykłe desery. Wystarczy odrobina czasu i dobre składniki, a także przepis, który podajemy poniżej.
Jakich składników potrzeba?
Przed przystąpieniem do wypiekania muffinek kokosowych konieczne jest zebranie następujących produktów spożywczych:
* 240 ml mleka kokosowego,
* 110 ml oleju kokosowego,
* 180 g mąki bezglutenowej,
* 70 g kaszy jaglanej,
* 60 g mąki jaglanej,
* 50 g wiórków kokosowych,
* 2 jajek,
* 6 łyżek cukru trzcinowego,
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
* soli.Krok pierwszy
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Papilotki rozłożyć na blasze do pieczenia. Olej kokosowy delikatnie rozpuścić w mikrofalówce, ponieważ jest on zazwyczaj w formie stałej.
Krok drugi
Do miski przełożyć jajka, cukier oraz mleko. Mieszać mikserem, aż składniki połączą się ze sobą. Dodać mąkę bezglutenową, nadal mieszając. Następnie zrobić krótką przerwę i w młynku do mielenia zemleć kaszę jaglaną na mąkę. Również dodać ją do miski, mieszając wraz zresztą składników. Wsypać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
Krok trzeci
Napełnić przygotowaną masą papilotki papierowe, uzupełniając je do 3/4 ich wysokości. Posypać mocno wiórkami kokosowymi i wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut, po czym wystudzić.Można od razu podawać bez dodatków albo przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni.