Sposób na bezglutenowe ciastka z jabłkami i imbirem
Sposób na bezglutenowe ciastka z jabłkami i imbirem
Ostatnio na coraz większej liczbie produktów można znaleźć napis „bez glutenu”. Wynika to z coraz częstszej alergii na gluten, który znajduje się w produktach mącznych. W znacznym stopniu ogranicza to nie tylko możliwość wyboru pieczywa do kanapek, lecz również ciastek oraz ciast na deser. Jednak nawet bardzo wrażliwi alergicy nie muszą całkowicie rezygnować z lubianych deserów. Samodzielnie mogą wykonać pyszne ciastka bezglutenowe z jabłkami.
Jakich składników potrzeba?
Aby otrzymać smaczne ciasteczka, konieczne jest zebranie następujących składników spożywczych:
* 3 szklanki migdałów,
* 1 szklanka posiekanych jabłek,
* 4 łyżki cukru trzcinowego,
* 1 łyżka imbiru,
* 1 łyżka octu jabłkowego,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1 jajko.Krok pierwszy
Migdały do ciastek powinny być zmielone. Można zakupić paczkę mielonych migdałów w sklepach ze zdrową żywnością albo zrobić to samodzielnie, mieląc całe migdały – bez łupinki – w młynku, aż do uzyskania konsystencji proszku.
Dobrze zmielą się również w robocie kuchennym. Po otrzymaniu migdałowego proszku dosypać cukier i miksować przez 30 sekund.
Krok drugi
Uzyskany proszek migdałowo-cukrowy przesypać do miski. Dodać do niego sól, cynamon oraz sodę oczyszczoną i ziele angielskie. Wymieszać wszystko razem.
Krok trzeci
Jabłko obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, tak żeby uzyskać szklankę owoców do wykorzystania. Dodać je do ciasta i również wymieszać. Nie należy dodawać więcej jabłek, ponieważ doprowadziłoby to do rozpadu ciasteczek.
Krok czwarty
Zetrzeć imbir na tarce. Do osobnej miseczki wbić jajko, zamieszać je widelcem i dorzucić imbir. Znowu zamieszać, a następnie dodać mieszankę do migdałowego ciasta. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Ciasto może wydawać się bardzo suche, jednak w miarę mieszania zmieni swoją konsystencję i z powodzeniem będzie można ulepić z niego kule.
Krok piąty
Każdą z kul spłaszczyć na grubość 1 cm, a następnie pokroić na 8 części, jak pizzę. Tak przygotowane kawałki ciasteczek ułożyć na blasze, a następnie piec 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Wystudzić po upieczeniu i podawać. Ciasteczka są bardzo słodkie, jednak można podawać je z masłem albo z dżemem.