Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić bezglutenową Nutellę?

Opiekun artykułu: susanah
Jak zrobić bezglutenową Nutellę?

Jak zrobić bezglutenową Nutellę?

Osoby zmagające się z alergią na gluten mają wiele problemów podczas układania jadłospisu. Znalezienie produktów, w których nie ma szkodzącego im składnika, jest trudne, a jednocześnie ogranicza możliwość jedzenia pewnych produktów. W takiej sytuacji często nie pozostaje im nic innego, jak samodzielnie przygotować elementy jadłospisu, w tym krem czekoladowy do kanapek.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Domowa Nutella nie jest kremem, który wymaga dużej liczby składników, dlatego zachęca do wykonania. Potrzebne są jedynie:
    * 1 puszka mleka skondensowanego,
    * 100 g orzechów laskowych,
    * 90 g czekolady gorzkiej, bezglutenowej,
    * 4 łyżki miodu płynnego.
    Przyda się również słoik z nakrętką do przechowywania przysmaku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku należy pozbawić orzechy laskowe skorupki, która nadaje im gorzki smak. Można to zrobić w bardzo prosty sposób. Uprażyć na patelni przez 5 minut, a następnie przełożyć na ścierkę, zawinąć w nią i pocierać. Dzięki temu łupinka sama odpadnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe orzechy przełożyć do malaksera i zacząć ucierać. Trzeba uzyskać oleistą masę, przypominającą nieco masło orzechowe. Jeżeli chce się mieć bardziej wyczuwalne kawałki orzechów, można przestać ucierać wcześniej.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Czekoladę połamać na małe kawałki. Mleko skondensowane przelać do rondla, dodać czekoladę oraz miód i zacząć podgrzewać. Czekolada oraz miód powinny się rozpuścić. Dopiero wtedy można przelać masę do orzechów i ponownie miksować, najlepiej nie dłużej niż przez 30 sekund.Gotową masę czekoladową przelać do słoika. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie zakręcić słoik i przechowywać go w lodówce.Bezglutenowe masło czekoladowe można dodawać na kanapki, jak również do deserów.

Popularne tagi
  • czekolada
  • proszek do pieczenia
  • robot kuchenny
  • sól
  • mleko kokosowe
  • mąka kukurydziana
  • mieszanka mączna
  • eliminowanie mąki
  • uczulenie
  • migdały
  • czekolada bezglutenowa
  • alergia
  • cukier puree
  • ciasto na pączki
  • ciasto
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising