Jak zrobić bezglutenową Nutellę?
Jak zrobić bezglutenową Nutellę?
Osoby zmagające się z alergią na gluten mają wiele problemów podczas układania jadłospisu. Znalezienie produktów, w których nie ma szkodzącego im składnika, jest trudne, a jednocześnie ogranicza możliwość jedzenia pewnych produktów. W takiej sytuacji często nie pozostaje im nic innego, jak samodzielnie przygotować elementy jadłospisu, w tym krem czekoladowy do kanapek.
Niezbędne produkty spożywcze
Domowa Nutella nie jest kremem, który wymaga dużej liczby składników, dlatego zachęca do wykonania. Potrzebne są jedynie:
* 1 puszka mleka skondensowanego,
* 100 g orzechów laskowych,
* 90 g czekolady gorzkiej, bezglutenowej,
* 4 łyżki miodu płynnego.
Przyda się również słoik z nakrętką do przechowywania przysmaku.Krok pierwszy
Na początku należy pozbawić orzechy laskowe skorupki, która nadaje im gorzki smak. Można to zrobić w bardzo prosty sposób. Uprażyć na patelni przez 5 minut, a następnie przełożyć na ścierkę, zawinąć w nią i pocierać. Dzięki temu łupinka sama odpadnie.
Krok drugi
Gotowe orzechy przełożyć do malaksera i zacząć ucierać. Trzeba uzyskać oleistą masę, przypominającą nieco masło orzechowe. Jeżeli chce się mieć bardziej wyczuwalne kawałki orzechów, można przestać ucierać wcześniej.
Krok trzeci
Czekoladę połamać na małe kawałki. Mleko skondensowane przelać do rondla, dodać czekoladę oraz miód i zacząć podgrzewać. Czekolada oraz miód powinny się rozpuścić. Dopiero wtedy można przelać masę do orzechów i ponownie miksować, najlepiej nie dłużej niż przez 30 sekund.Gotową masę czekoladową przelać do słoika. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie zakręcić słoik i przechowywać go w lodówce.Bezglutenowe masło czekoladowe można dodawać na kanapki, jak również do deserów.