Jak przyrządzić likier jajeczny z rumem?
Jak przyrządzić likier jajeczny z rumem?
Nie wszyscy lubią smak wódki i wina. Dla niektórych znacznie lepszymi alkoholami są alkohole słodkie, które można nie tylko kupić, ale i zrobić samodzielnie. Wspaniałym deserem, jak również dodatkiem do deserów, jest likier jajeczny z odrobiną rumu. Oto pomysł na wykonanie smakołyku.
Jakich składników potrzeba?
Do przygotowania dobrego likieru, który będzie pieścił podniebienie, potrzebny jest komplet następujących produktów:
* 400 ml mleka,
* 250 ml białego rumu,
* 250 g cukru,
* 8 żółtek,
* 1 laska wanilii,
* pomarańcza.Krok pierwszy
Ostrym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii. Czubkiem noża pozbawić ją ziarenek. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Krok drugi
Do garnka przelać mleko, wrzucić ziarna wanilii i dodać 125 g cukru. Postawić na gazie i zagotować, od czasu do czasu mieszając miksturę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Po podgrzaniu mleka przejść do ucierania – w osobnej misce – cukru i żółtek. Stworzyć z nich bardzo puszystą masę jajeczną.
Krok trzeci
Powoli, bez zaprzestawania miksowania, zacząć wlewać do masy gorące mleko. Cały czas miksować, aż do połączenia się składników, w tym czasie dodając również skórkę pomarańczową. Miksować do momentu zgęstnienia masy, po czym przecedzić ją przez sitko. Ostudzić przez 30 minut.Po tym czasie znowu rozpocząć miksowanie, wlewając stopniowo rum. Gotowy likier przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.