Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na czekoladowe panini z dodatkiem banana

Opiekun artykułu: febraa
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na czekoladowe panini z dodatkiem banana

Przepis na czekoladowe panini z dodatkiem banana

Panini, a właściwie panino (liczba pojedyncza), to nazwa kanapki podawanej na ciepło. Może być ona wykonana zarówno z bułki, jak i z chleba. Bardzo często kanapki panini serwują restauracje z kuchnią włoską, kawiarnie czy bary, jednak rzadko kiedy możemy spotkać się z jej wersją na słodko, gdyż zazwyczaj występuje z żółtym serem lub mozzarellą. Ten przepis pokaże ci, jak zrobić panino dla łasuchów uwielbiających słodycze. To świetna alternatywa dla naleśników, kanapek wytrawnych oraz omletów czy racuchów. Takie śniadanie będzie z całą pewnością smakować każdemu – dzieciom i dorosłym. Do ich wykonania będzie ci potrzebny opiekacz do panini, ale możesz użyć także tego zwykłego do kanapek..

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 bułki, np. ciabatty

pół tabliczki mlecznej czekolady

1 dojrzały banan

opiekacz do kanapek lub panini

2 bułki, np. ciabatty pół tabliczki mlecznej czekolady 1 dojrzały banan opiekacz do kanapek lub panini
Wskazówki:

Nadzienie panini możesz dowolnie modyfikować. Doskonale będą pasować także truskawki, kremowy serek, masło orzechowe, rodzynki, brzoskwinie.

  • Przygotowanie nadzienia

    Weź pół tabliczki mlecznej czekolady i połam ją na kostki, a następnie te kostki posiekaj dość drobno.

    Obierz jednego dojrzałego banana i pokrój go na cienkie plastry. Nie mieszaj go z czekoladą.

  • Przygotowanie bułki

    Dwie bułki (mogą to być ciabatty, ale uważaj, aby nie były one z dodatkiem cebuli) przekrój na pół. Na spodach bułek najpierw ułóż kawałeczki czekolady, a potem na nich rozłóż plastry banana. Spód przykryj wierzchem bułki.

  • Opiekanie

    Włóż bułkę do opiekacza – takiego, jaki masz w domu. Zaciśnij opiekacz i grilluj bułki przez około dwie – trzy minuty, aż do rozpuszczenia czekolady i opieczenia bułeczki.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Panini podawaj ciepłe, gdyż wtedy smakuje najlepiej – zwłaszcza to z rozpuszczoną czekoladą. Jest to na tyle słodka kanapka, że nie trzeba je niczym polewać. Smacznego!

Popularne tagi
  • podwieczorek
  • owoce
  • patelnia grillowa
  • menu
  • panini na słodko
  • sandwich z tuńczykiem
  • kanapki biedronki
  • ogórek kiszony
  • ser topiony
  • kanapki
  • pietruszka
  • przystawka na ciepło
  • chleb
  • sałata
  • tosty z mozzarella
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising