Jak wykorzystać skórki po grejpfrutach do produkcji rozsady?
Jak wykorzystać skórki po grejpfrutach do produkcji rozsady?
Skórki po grejpfrutach czy pomarańczach można w różny sposób wykorzystać. Jednym z ciekawych pomysłów jest wykorzystanie ich jako doniczek na rozsadę. Mają tę przewagę nad używanymi na ogół małymi plastikowymi doniczkami czy opakowaniami po jogurtach, że są całkowicie biodegradowalne, nic nie kosztują i ładnie wyglądają, a przy okazji dostarczają jeszcze roślinom składników odżywczych. Jak wykorzystać skórki po grejpfrutach do produkcji rozsady, dowiesz się z tego artykułu.
Przygotowanie doniczki z grejpfruta – krok pierwszy
Grejpfruta należy przekroić na pół (w poprzek) i łyżeczką wydłubać miąższ. Po zjedzeniu owocu usuwamy nożykiem twarde błonki, natomiast warto pozostawić przylegającą do skórki białą warstwę, tak zwane albedo, gdyż zawiera ona dużo składników odżywczych i zostaną one zaabsorbowane przez roślinę.
Przygotowanie doniczki z grejpfruta – krok drugi
Na spodzie łupiny należy wydrążyć kilka niedużych otworów, by umożliwić odpływ wody. Teraz możemy naszą doniczkę wypełnić ziemią, ale nie do pełna, gdyż wtedy niemożliwe byłoby podlewanie. Podłoże powinno być dostosowane do potrzeb roślin, które mamy zamiar posadzić.
Przygotowanie doniczki z grejpfruta – krok trzeci
Teraz możemy do tak przygotowanych doniczek wysiać nasiona. Doniczki ustawiamy w odpowiednim miejscu, aby roślinki wykiełkowały. Po wzejściu siewek pielęgnujemy je zgodnie w wymaganiami danego gatunku rośliny.
Przygotowanie doniczki z grejpfruta – krok czwarty
Gdy siewki urosną na tyle, że trzeba będzie przesadzić je do większych doniczek, dotychczasowe pojemniki możemy po prostu wyrzucić albo przeznaczyć na kompost. Natomiast jeśli przesadzamy rozsadę wprost do gruntu, nie musimy wyjmować roślinek z doniczek. Wkładamy je do ziemi razem z łupiną owocu, która stopniowo rozłoży się, a przy okazji dostarczy rozwijającej się sadzonce składników odżywczych, które były zawarte w skórce.