Jak w nietypowy sposób wykorzystać wino?
Jak w nietypowy sposób wykorzystać wino?
Wino urozmaica niejeden posiłek. Jest smaczne, wyraziste, ale ma również ukryte zastosowanie, z którego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Warto zapoznać się z poniższym artykułem i wiedzieć, jak wykorzystać resztki wina lub skwaśniałe wino, którego nie da się już wypić.
Na muszki owocowe
Gdy przychodzi lato i w kuchni pojawiają się owoce, w ślad za nimi przylatują muszki owocowe. Wino może przydać się do ich wytępienia. Należy przelać je do miski, dodać słodkiego soku oraz kilka kropli płynu do mycia naczyń. Postawić w miejscu, w którym zazwyczaj żerują muszki i czekać na rezultaty, które nastąpią bardzo szybko.
Do mycia owoców
Zaskakującym, lecz dobrym sposobem na wykorzystanie wina jest mycie nim owoców. Ma ono właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, więc idealnie nada się do oddalenia od siebie wizji zatrucia bakteriami znajdującymi się na przekąsce. Trzeba zmieszać wino z wodą w proporcjach 3:1, spryskać owoce i pozostawić na 30 minut, po czym opłukać zimną wodą. W podobny sposób można umyć warzywa.
Do twarzy
Wino może być również środkiem pielęgnacyjnym do twarzy. Jednak do tego nie można wykorzystać skisłego alkoholu, a jedynie pozostałe po obiedzie resztki. Zamoczyć w winie płatek kosmetyczny, po czym natrzeć nim twarz. Pozostawić na 10 minut, po czym zmyć letnią wodą. Jest to bardzo dobry środek na odświeżenie skóry twarzy.
Na karaluchy
Problem z karaluchami można rozwiązać również dzięki winu. Szkodniki bardzo je lubią, więc wystarczy położyć butelkę z resztką płynu w odwiedzanym przez nie miejscu. Same wejdą do środka i nie będą mogły się wydostać. Skuteczne i bez konieczności rozsypywania szkodliwej dla ludzi i innych zwierząt trutki.
Do drewna
Zabrudzone meble drewniane można wyczyścić przy pomocy wina. Wystarczy wykonać do tego miksturę z 3 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek białego wina i 1 łyżeczki soli. Następnie zamoczyć w specyfiku ścierkę i przecierać zabrudzone meble, a staną się jasne i czyste.
Do jajek
Ciekawy kolor jajek wielkanocnych można uzyskać właśnie dzięki winu. W garnku albo misce należy zmieszać w równych proporcjach wino białe i czerwone, zanurzyć w nim jajka i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie jaja będą miały piękny, głęboki odcień.