Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić angielski napój eggnog?

Opiekun artykułu: bankier
Wymagany czas: 1 godz.
Jak zrobić angielski napój eggnog?

Jak zrobić angielski napój eggnog?

Każdy naród, który obchodzi Boże Narodzenie, ma swoje świąteczne tradycje, potrawy oraz napoje. Bardzo ciekawy i smaczny jest angielski napój eggnog. Jest to likier przypominający nieco jaśniejszy i rzadszy ajerkoniak, który jest niezwykle popularny w okresie świątecznym. Angielski stół świąteczny bez eggnogu? Niemożliwe. Jeśli zależy ci na wprowadzaniu nowości na świątecznym stole, warto zacząć właśnie od niego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Bardzo ważne są składniki na napój, które muszą być świeże, dobrej jakości, żeby świeżość oraz smak były odpowiednie przez cały okres spożywania. Potrzebne są przede wszystkim:

    * 600 ml mleka,

    * 100 ml rumu,

    * 100 ml śmietany 36%,

    * 10 dag cukru,

    * 2 jajka,

    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

    * esencja waniliowa.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek wsypać cukier, a białka zostawić na boku do późniejszego wykorzystania. Cukier z żółtkami utrzeć na jak najgładszy kogel-mogel. Im mniej będzie widoczny i wyczuwalny cukier, tym lepiej. Po utarciu masy zająć się mlekiem, przelewając je do garnka i podgrzewając.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mleko podgrzewać, doprowadzając prawie do wrzenia – prawie, nie oznacza to zagotowania i kipienia płynu. Zaraz po mocnym podgrzaniu zacząć wolno przelewać mleko do uzyskanej masy jajecznej, cały czas mieszając, żeby oba elementy dokładnie się połączyły. Gdy dojdzie do połączenia, masę przelać ponownie do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mleko z koglem-moglem podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając przez cały czas, aż zacznie gęstnieć. Wtedy też zacząć dodawać do mieszanki alkohol oraz esencję waniliową – wystarczy kilka kropel. Po zgęstnieniu koktajl zdjąć z pieca i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić na sztywną pianę, zimną śmietankę również ubić. Kiedy masa podstawowa będzie już chłodniejsza, zacząć dodawać białka oraz bitą śmietanę, cały czas łącząc je dokładnie zresztą. Eggnog powinien mieć jasny, żółtawy kolor i być dość gęstą masą, jednak cały czas łatwą do popijania. Można go podawać w wazie jak do ponczu albo od razu rozlać do pękatych szklanek, posypując dla ozdoby gałką muszkatołową.

Popularne tagi
  • drżenie rąk
  • sok pomarańczowy
  • brazylia
  • likier niebieski
  • koktajl kokosowy
  • żelatyna
  • dżin
  • butelka plastikowa
  • galaretka z szampanem
  • satyra
  • piołun
  • drożdże piekarskie
  • ziarna
  • mleko kokosowe
  • orzechy laskowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising