Mojito brzoskwiniowe – jak je przygotować?
Mojito brzoskwiniowe – jak je przygotować?
Wakacyjne drinki powinny być takie, jak wakacje: szalone, kolorowe, wyraziste. Takie właśnie może być mojito, zwłaszcza w innej wersji niż klasyczna. Brzoskwiniowa nuta sprawi, że każdy, kto się go napije, poczuje się jak na egzotycznej plaży.
Potrzebne elementy
Wykonanie mojito nie jest skomplikowane, lecz wiele zależy od odpowiednich składników. Żeby napój był dobry, trzeba przygotować:
* 1 brzoskwinię,
* 1 limonkę,
* 1 łyżeczkę cukru brązowego,
* 45 ml rumu białego,
* garść liści mięty,
* wodę gazowaną.
Jeśli chce się przyrządzić więcej napoju, należy podwoić ilość składników. Dobrze jest zaopatrzyć się również w elegancki dzbanek albo w szerokie kieliszki, które podkreślą wyjątkowość przygotowanego napoju.Pierwszy krok
Brzoskwinię – trzeba zadbać, żeby była dojrzała – umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Wyjąć pestkę, a pozostały miąższ pokroić na małe kawałki i wrzucić do przygotowanego wcześniej blendera.
Drugi krok
Do brzoskwini dosypać cukier, wrzucić liście mięty – nie wszystkie, kilka można pozostawić do dekoracji. Limonkę przeciąć na pół. Z jednej części wycisnąć sok, a drugą pokroić na plasterki i pozostawić do dekoracji. Sok dolać do blendera i zacząć miksować. Składniki powinny połączyć się w gładką całość.
Trzeci krok
Do powstałej mieszanki dodać rum i wymieszać albo zmiksować na najniższych możliwych obrotach.Przelać specyfik do szklanki, a następnie uzupełnić wodą gazowaną. Lekko potrząsnąć, po czym wziąć drugą szklankę i rozpocząć przelewanie z jednej do drugiej, aż woda oraz pozostałe elementy dobrze się połączą. Przed dolaniem wody można wrzucić do bazy alkoholowej 3 – 4 kostki lodu.
Czwarty krok
Gotowe mojito można pozostawić w szklance albo przelać do czystej. Przed podaniem warto ozdobić drink plasterkami limonki, listkami mięty oraz kolorową słomką. Z mojito w ręku można poczuć się jak na wakacjach nawet na własnym balkonie.