Jak zrobić oryginalną kawę po grecku?
Jak zrobić oryginalną kawę po grecku?
O Grecji ostatnimi czasy wiele słychać – chociaż niekoniecznie dobrze – w radiu i wiadomościach. Jeżeli nie zniechęca to do marzeń o wyjeździe w tamte regiony, można zrobić sobie kawę po grecku i poczuć się jak na wakacjach na południu Europy. Parzona podobnie do tureckiej, ma bardzo bogaty smak i zapach, w którym bez problemu można się zakochać. Nie próbowałeś takiej kawy? Spróbuj jeszcze dziś!
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie doskonałej kawy jest bardzo proste, jeżeli zawczasu przygotuje odpowiednie składniki, a są to:
* kawa rozpuszczalna,
* cukier,
* woda.
Przyda się również:
* niewielki garnuszek (tygielek),
* kubki do kawy.
Tygielki zwane są również brikami i można je zakupić w sklepie internetowym albo w każdym sklepie z artykułami domowymi. Najlepiej zaopatrzyć się w 2, żeby od razu móc robić 2 porcje napoju.Krok pierwszy
Do tygielka nalać chłodnej wody. Zamiast wody z kranu można użyć wody mineralnej, która przyczyni się do poprawy smaku napoju. Przygotowany tygielek postawić na palniku o średnim płomieniu, obserwując przez cały czas, czy gotuje się oraz w jakim tempie.
Krok drugi
Tygielki uzupełnić 1 łyżeczką kawy oraz 1/2 łyżeczką cukru. Mieszać od czasu do czasu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru w naparze. Zamiast cukru białego można korzystać z brązowego albo z jeszcze zdrowszego syropu z agawy, który także nada kawie słodkawy posmak. Doprowadzić do spienienia się naparu.
Krok trzeci
Gdy cukier rozpuści się całkowicie, pozwolić pianie unosić się wyżej. W momencie, w którym piana będzie szybko wędrowała do góry, zdjąć naczynie z palnika i odstawić na bok, a następnie rozlać jego zawartość do filiżanek. W razie potrzeby przecedzić kawę przez małe sitko, aby była bardziej klarowna. Podawać.Kawę po grecku, bardzo aromatyczną i mocną, można popijać zarówno o poranku, jak i w godzinach popołudniowych. Najlepiej serwować ją z małymi szklaneczkami zimnej wody albo z twardymi podłużnymi biszkoptami. Na zdrowie!