Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?
Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?
Salsa to nie tylko nazwa tańca, lecz również popularnego sosu meksykańskiego. Kojarzy się go zazwyczaj z jego ostrą wersją z dodatkiem pieprzu i wyrazistych ziół oraz papryki. Jednak równie dobrze smakuje w słodkiej wersji, która stanowi bardzo dobry dodatek do przekąsek i przystawek serwowanych wiosną. Salsę z truskawek i awokado z powodzeniem można podać do słodkich krakersów, herbatników albo biszkoptów.
Jakie produkty są potrzebne?
Żeby stworzyć pyszną salsę owocową, należy zgromadzić wszystkie składniki, świeże oraz dobrej jakości, które zagwarantują odpowiedni smak dodatku do przekąsek. Niezbędnymi elementami są:
* 1/4 szklanki cebuli czerwonej,
* 1/2 szklanki awokado,
* 1 i 1/3 szklanki truskawek,
* 1 papryczka jalapeno,
* 1 limonka,
* 1 garść kolendry,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Na początku przygotować awokado. Przekroić owoc na pół i usunąć pestkę. Jedną połówkę odstawić na bok – można z niej zrobić pastę na kanapki – drugą połówkę obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.
Krok drugi
Truskawki pozbawić szypułek, a następnie dokładnie umyć, najlepiej na sitku. Gdy będą czyste, pokroić je w niewielkie kostki, tak jak awokado. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w piórka, natomiast papryczkę umyć i albo posiekać z nasionami, albo wyjąć je i posiekać samą otoczkę. Nasionka z wnętrza papryki dodają ostrości, dlatego ich dodanie jest uzależnione od własnych preferencji smakowych.
Krok trzeci
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i lekko zamieszać. Następnie przemyć kolendrę, a limonkę sparzyć wrzątkiem. Kolendrę dokładnie posiekać na małe kawałeczki, natomiast skórkę limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok. Zarówno zioła, jak i skórkę oraz sok dodać do miski z pozostałymi produktami. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do ozdobnej miseczki i podawać razem z wybranymi przekąskami.