Jak przyrządzić sałatkę z cukinii?
Jak przyrządzić sałatkę z cukinii?
Cukinia to niezwykle smaczne warzywo, które kusi zarówno swoim smakiem, jak i kolorem. Ze względu na to, że cukinia jest w sklepach bardzo długo, można wykonywać z niej apetyczne dodatki do każdego posiłku albo przekąskę, kiedy jest się na diecie. Można również zamknąć sałatkę z cukinii w słoiku i podawać zimą. Do wyboru, do koloru.
Jakie składniki są potrzebne?
Do wykonania sałatki niezbędne są świeże składniki, wśród których muszą znaleźć się przede wszystkim:
* 0,5 kg cukinii,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka oleju,
* 1 łyżeczka pietruszki,
* 1 łyżeczka koperku,
* tymianek,
* sól.Krok pierwszy
Cukinie dokładnie umyć. Odkroić łodygę ze wszystkich egzemplarzy, po czym pokroić warzywa na cienkie paski i przełożyć do miski. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki.
Krok drugi
Na patelni rozlać 1 łyżkę oleju. Podgrzać, a następnie wrzucić na nią cukinie. Mieszać raz po raz, przysmażając aż do momentu, w którym plasterki warzywa zmiękną. Doprawić solą oraz tymiankiem.Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę prosto na patelnię. Zamieszać i smażyć przez 3 minuty.
Krok trzeci
Po 3 minutach dodać drobno posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Dobrze wymieszać i przełożyć do miski.
Sałatka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak również jako dodatek na każdej diecie.