Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobre ciasto wiśniowo-cynamonowe?

Opiekun artykułu: kasiulek
Jak zrobić dobre ciasto wiśniowo-cynamonowe?

Jak zrobić dobre ciasto wiśniowo-cynamonowe?

Ciasto z wiśniami i cynamonem może stać się najlepszą ozdobą każdego podwieczorku. Doskonały smak, ładny wygląd, wszystko to uprzyjemnia chwile spędzane na odpoczynku przy kawie. W piekarniach takie ciasto jest rzadkością, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je samodzielnie, wystarczy tylko wiedzieć, w jaki sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przygotować pyszne ciasto, potrzebny będzie zestaw odpowiednich składników, do których należą:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka wiśni bez pestek,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki oleju,
    * 1/2 szklanki maślanki,
    * 3 jajka,
    * 6 kostek czekolady gorzkiej,
    * 1 łyżka cynamonu,
    * 1 łyżka sody oczyszczonej,
    * 3 łyżki kakao,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie polewy czekoladowej.

  • Krok pierwszy

    Jajka wbić do miski. Dodać cukier i przy pomocy miksera rozpocząć ubijanie puszystej masy. Gdy cukier całkowicie stopi się z jajkami i powstanie słodki puch, zacząć powoli dodawać maślankę, cały czas miksując.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po dodaniu całej maślanki zacząć wysypywać, również stopniowo, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy składniki wnikną w ciasto, uzupełnić masę olejem. Dokładnie połączyć zresztą składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kostki czekolady posiekać drobno albo zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Wsypać do masy, a na zakończenie dodać cynamon, kakao i wiśnie. Wszystko dokładnie wymieszać, jednak nie mikserem, ale łyżką. Cynamon i kakao powinny dokładnie połączyć się z masą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową masę przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec 45 minut. Pod koniec pieczenia przygotować polewę, wedle opisu na opakowaniu.Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta polać je polewą. Pozostawić na 10 minut do zastygnięcia, a następnie podawać.

Popularne tagi
  • beza z mascarpone
  • duży twix
  • masło orzechowe
  • papier do pieczenia
  • limonka
  • twix
  • kruszonka
  • przepis na babeczki truskawkowe
  • ciasto śliwkowe
  • jabłecznik
  • ciasto rabarbarowo-migdałowe
  • przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
  • tort bezowy
  • żółtko
  • prl
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising