Jak zrobić dobre ciasto wiśniowo-cynamonowe?
Jak zrobić dobre ciasto wiśniowo-cynamonowe?
Ciasto z wiśniami i cynamonem może stać się najlepszą ozdobą każdego podwieczorku. Doskonały smak, ładny wygląd, wszystko to uprzyjemnia chwile spędzane na odpoczynku przy kawie. W piekarniach takie ciasto jest rzadkością, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je samodzielnie, wystarczy tylko wiedzieć, w jaki sposób.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby przygotować pyszne ciasto, potrzebny będzie zestaw odpowiednich składników, do których należą:
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka wiśni bez pestek,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1/2 szklanki maślanki,
* 3 jajka,
* 6 kostek czekolady gorzkiej,
* 1 łyżka cynamonu,
* 1 łyżka sody oczyszczonej,
* 3 łyżki kakao,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 opakowanie polewy czekoladowej.Krok pierwszy
Jajka wbić do miski. Dodać cukier i przy pomocy miksera rozpocząć ubijanie puszystej masy. Gdy cukier całkowicie stopi się z jajkami i powstanie słodki puch, zacząć powoli dodawać maślankę, cały czas miksując.
Krok drugi
Po dodaniu całej maślanki zacząć wysypywać, również stopniowo, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy składniki wnikną w ciasto, uzupełnić masę olejem. Dokładnie połączyć zresztą składników.
Krok trzeci
Kostki czekolady posiekać drobno albo zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Wsypać do masy, a na zakończenie dodać cynamon, kakao i wiśnie. Wszystko dokładnie wymieszać, jednak nie mikserem, ale łyżką. Cynamon i kakao powinny dokładnie połączyć się z masą.
Krok czwarty
Gotową masę przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec 45 minut. Pod koniec pieczenia przygotować polewę, wedle opisu na opakowaniu.Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta polać je polewą. Pozostawić na 10 minut do zastygnięcia, a następnie podawać.