Jak zrobić pyszny krem waniliowy?
Jak zrobić pyszny krem waniliowy?
Torty, ciasta, babeczki na podwieczorek często nie mogą obyć się bez kremu, który dodatkowo je urozmaica i stanowi o jakości deseru. Konieczne jest w takiej sytuacji posiadanie przepisu na krem, który zawsze będzie tak samo dobry i który sprawi, że o podwieczorku nie da się zapomnieć. Bardzo dobry przepis na krem podajemy poniżej. Warto skorzystać i cieszyć się zachwyconymi minami gości zaproszonych na podwieczorek.
Niezbędne składniki na krem
Do wykonania smacznego i puszystego kremu waniliowego potrzebne są następujące produkty spożywcze:
* 175 g masła,
* 125 g cukru,
* 150 ml mleka,
* 2 żółtka,
* 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Dodać cukier i mieszać od czasu do czasu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a mleko podgrzać, jednak nie należy dopuścić do jego zagotowania się.
Krok drugi
Do miski wbić żółtka. Zamieszać, po czym cały czas mieszając lekko trzepaczką, dodawać mleko z cukrem. Składniki powinny połączyć się ze sobą. Masę przelać ponownie do garnka i ustawić na niewielkim gazie. Nie przerywając mieszania, podgrzewać przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Nie zagotowywać.
Krok trzeci
Masę z żółtek i mleka pozostawić do ostygnięcia. W misce utrzeć masło oraz ekstrakt waniliowy na puszystą masę. Im bardziej puszysta, tym lepiej. Stopniowo dodawać do niej masę jajeczną, cały czas mieszając, aż uzyska się puszysty krem pachnący wanilią. Można go z powodzeniem dodawać do tortów, ciast oraz muffinek albo posypać startą czekoladą i podawać jako deser.