Jak przygotować domowe ciasto francuskie?
Jak przygotować domowe ciasto francuskie?
Przysmaki z ciasta francuskiego to stały element podwieczorków. Ciasto francuskie jest lubiane, ponieważ można je łączyć zarówno ze słodkimi elementami, jak i pikantnymi, zawsze zyskując tak samo smaczny efekt. Zazwyczaj wystarczy kupić ciasto i urozmaicić, ale czemu nie spróbować zrobić ciasta francuskiego samodzielnie? Pozwoli to na tworzenie smakołyków znacznie częściej.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać ciasto, trzeba się do tego przygotować poprzez zgromadzenie następujących składników spożywczych:
* 200 g mąki pszennej,
* 200 g masła,
* 100 ml wody,
* 50 g topionego masła,
* 1/2 łyżeczki soli.
Krok pierwszy
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, doprawić szczyptą soli oraz roztopionym wcześniej masłem. Lekko wyrobić, po czym przełożyć na blachę posypaną mąką i zacząć intensywnie zagniatać. Raz po raz podsypywać mąką, jeśli ciasto nadmiernie się klei, ale nie przesadzać z jej ilością, aby ciasto nie stwardniało.
Krok drugi
Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie położyć je na stolnicy posypanej mąką. Na rozwałkowanym cieście położyć 200 g masła, po czym zawinąć wokół niego wszystkie brzegi i zacząć wałkować, aż do uzyskania długości ciasta 3 razy większej niż szerokość. Po osiągnięciu przez ciasto oczekiwanego rozmiaru złożyć je na 3 części i ponownie włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki – ciasto musi być bardzo zimne.
Krok drugi
Wyjęte z lodówki ciasto obrócić o 90 stopni i rozpocząć wałkowanie. Ponownie ciasto powinno mieć 3 razy większą długość niż szerokość. Należy złożyć je na 3 części, tak jak poprzednio, i znów włożyć do lodówki na 2 godziny. W sumie rozwałkowywanie oraz chłodzenie należy zrobić 6 razy. Po zakończeniu szóstego chłodzenia ciasto francuskie jest gotowe do użycia albo do przechowywania w celu późniejszego wykorzystania. Aby cały czas dobrze smakowało, powinno być przechowywane w niskiej temperaturze.