Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?
Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?
Dobre ciasto z malinami ma w sobie zapach lata oraz jego słodycz. Z chęcią się je jada, jak również z chęcią podaje na podwieczorek. Nawet Ci, którzy nie są wielkimi wielbicielami malin, nie oprą się jego zapachowi oraz wyglądowi. Skorzystaj z przepisu, który proponujemy i wypełnij swoje mieszkanie słodkim zapachem owoców oraz cukru – nie pożałujesz, a domownicy z pewnością krzykną: więcej!
Niezbędne składniki spożywcze
Ciasto malinowe będzie smaczniejsze, jeśli będzie składać się z ciasta oraz lekkiej pianki. Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
* 1,5 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 kostka margaryny,
* 4 jajka,
* proszek do pieczenia.
Na delikatną masę przydadzą się:
* 0,5 kg malin,
* 1,5 szklanki cukru,
* budyń waniliowy,
* śmietana kremówka,
* cukier waniliowy.
Pierwszy krok
Jajka rozbić na żółtka i białka. Białka pozostawić w osobnej misce do wykorzystania na masę, natomiast do żółtek dodać: mąkę, cukier, posiekaną na kawałki margarynę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Można również dosypać cukier waniliowy, ale nie więcej niż 1 łyżeczkę, żeby ciasto nie było przesadnie słodkie. Ciasto zacząć mieszać, następnie zagniatać, doprowadzając do uzyskania gładkiej masy, która będzie swobodnie odchodzić od ręki. Podzielić je na 2 części, owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Drugi krok
Po 30 minutach wyjąć 1 część mocno schłodzonego ciasta z zamrażalnika. Posmarować formę do pieczenia margaryną, a następnie na niej rozłożyć ciasto. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec je przez 15 minut.
Trzeci krok
Podczas pieczenia się ciasta rozpocząć przygotowywanie masy malinowej. Rozpocząć ubijanie białek na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodając cukier zwykły i cukier waniliowy. Po zmieszaniu cukrów z pianą dołączyć także budyń oraz śmietanę. Gotową masę przelać na upieczoną część ciasta. Następnie nanieść na nieprzemyte wodą maliny oraz zetrzeć na nie pozostały kawałek ciasta. Ponownie piec przez 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy podawać.