Jak zrobić egzotyczny sok z marakui?
Jak zrobić egzotyczny sok z marakui?
Marakuja nie jest bardzo popularnym owocem w Polsce, chociaż jest częstym dodatkiem w sokach owocowych oraz jogurtach. Zamiast zadowalać się słodko-kwaśnym owocem tylko w roli dodatku, warto wykonać z niego dobry sok, który orzeźwia w upalne dni oraz poprawia odporność jesienią i zimą.
Jakich składników potrzeba?
Aby przyrządzić samodzielnie sok z marakui, potrzebnych jest kilka składników spożywczych, które w tym pomogą. Są to:
* 5 owoców marakui,
* woda,
* lód,
* cukier.
Chcąc zrobić sok na zimę, można zrezygnować z lodu.Krok pierwszy
Najlepsze efekty uzyska się, wykorzystując dojrzałe owoce. W przeciwnym razie sok nie będzie zbyt smaczny. Każdą marakuję przeciąć na pół, a następnie łyżeczką wyjąć cały miąższ i przełożyć go do blendera.
Krok drugi
Dolać do miąższu 3 razy tyle wody, ile ma się owoców. Włączyć blender na 1 minutę. Dzięki temu pestki nie rozdrobnią się dokładnie i nie nadadzą napojowi goryczy. Zmiksowaną przez chwilę masę przełożyć do sitka, przelewając sok do naczynia. Zamieszać miąższ łyżką, żeby cały płyn ściekł do naczynia.
Krok trzeci
Po raz kolejny dodać 3 razy więcej wody, niż ma się soku. Dosypać cukier w ilości wedle własnego uznania. Mieszać aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.
Krok czwarty
Przygotowany sok przelać do dzbanka, który pomieści 2,5 litra napoju, albo do butelek. Jeżeli sok ma być od razu podawany, można dodać lodu. Sok świetnie smakuje oraz orzeźwia.Jeśli doda się do niego rumy lub wódki, można otrzymać ciekawy drink o nietypowym smaku.