Przepis na syrop czekoladowy
Przepis na syrop czekoladowy
Syrop czekoladowy to idealny dodatek do kawy, mleka, ciast, naleśników czy lodów. Najprostszym sposobem jego zdobycia jest udanie się do sklepu i zakupienie jednego z gotowych już syropów, jednak ich smak bardzo często odbiega od ideału, a cena wcale nie jest niska. Zamiast tego, możemy zakupić kilka składników i zrobić sobie pyszny syrop we własnym domu. Będziemy mieć absolutną pewność, że nie zawiera chemii i stworzymy sobie taki smak, na jakim nam zależy. Znajomi będą zachwyceni.
Kakao
Wybierz kakao dobrej jakości, w końcu głównie od niego będzie zależał smak twojego syropu. Na wolnym ogniu wstaw garnuszek z wodą i wsyp do niej kakao. Mieszaj do czasu, aż kakao się całkowicie rozpuści. Możesz dodać również 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, ścierając ją do garnuszka i rozpuszczając podobnie jak kakao.
Cukier
Gdy już masz pewność, że nie pozostała ani jedna grudka kakao, wsyp cukier i gotuj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj szczyptę soli, wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj, aby przeszło smakami. Niewielka ilość soli wyciągnie z czekolady i kakao maksimum smaku.
Przelej do słoiczków
Przygotuj wcześniej przezroczysty słoiczek, do którego przelejesz schłodzony syrop. Możesz również kupić parę ozdób, np. wstążkę, kawałek płótna związanego sznurkiem na wieczku czy naklejki i przygotować taki smakołyk jako dodatek do prezentu. Dobra kawa wraz z takim syropem będzie idealnym upominkiem na imieniny bądź w ramach podziękowania za przysługę.