Przepis na syrop piernikowy
Przepis na syrop piernikowy
Pierniki kojarzą się z jedną tylko porą roku, a mianowicie z zimą. Wtedy to, w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, chętnie wypiekamy twarde pierniczki na choinkę oraz miękkie ciasto piernikowe z polewą z czekolady i konfiturą. Te smaki nieomylnie kojarzą się z dzieciństwem, zimnymi wieczorami oraz magicznymi chwilami spędzanymi z rodziną. Można te wszystkie ciepłe skojarzenia zamknąć w butelce za pomocą syropu piernikowego. Będzie można go dodać do kawy, aby się rozgrzać w jesienne poranki, a także polać nim naleśniki czy lody. Wypróbuj przepis na domowy syrop piernikowy.
Przygotowanie syropu
Przygotuj garnuszek z grubym dnem i wlej do niego wodę. Dosyp cukier oraz cukier waniliowy i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Po rozpuszczeniu cukru dodaj dwie łyżki przyprawy do piernika. Uważaj, żeby w jej składzie nie było mąki – jeśli będzie, syrop nie rozpuści się potem w kawie. Jeśli lubisz wyraźny cynamonowy smak, możesz teraz dodać również pół łyżeczki cynamonu. Syrop z przyprawami trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, mieszając go. Po tym czasie (około 5 – 7 minut) zdejmij garnuszek i pozostaw syrop do ostygnięcia.
Przechowywanie syropu
Kiedy syrop ostygnie, możesz przelać go do butelki lub szklanego słoika, a potem przechowywać w lodówce. Zimny syrop zmieni nieco swoją konsystencję, będzie wyglądał jak galaretka, które nie stężała, ale po podgrzaniu lub dodaniu do kawy rozpuści się. Smacznego!