Jak przyrządzić jesienną czekoladę do picia?
Jak przyrządzić jesienną czekoladę do picia?
Kubek ciepłej czekolady w czasie jesiennego wieczoru to wyjątkowe doznanie. Relaksuje, pomaga w odprężeniu się po całym dniu, sprawia przyjemność. Można pójść na łatwiznę i przygotować napój z saszetki albo skorzystać z poniższego przepisu i przygotować przepyszną, prawdziwą czekoladę na gorąco.
Jakich składników potrzeba?
Niewiele potrzeba, żeby czekolada wyszła wyśmienita. Wystarczy przygotować:
* 300 ml mleka,
* 50 g czekolady gorzkiej,
* 2 łyżki cukru,
* cynamon,
* kakao,
* bita śmietana.Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać cukier, cynamon, a jeśli chce się zrobić ostrzejszy napój, również szczyptę mielonego chili. Podgrzać, aż mleko będzie bardzo ciepłe. Nie powinno się jednak zagotować.
Krok drugi
Czekoladę połamać na kawałki albo zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Wrzucić do ciepłego mleka i zamieszać. Gotować miksturę, aż się zagotuje, po czym zmniejszyć gaz i mieszając, gotować jeszcze przez chwilę, aż masa stanie się jednolicie gładka.
Krok trzeci
Przelać do kubka lub filiżanki. Ozdobić bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i podawać. Można dodać również wafelek albo słodką rurkę jako dodatek. Podawać za każdym razem, kiedy z powodu jesiennej atmosfery spada nastrój. Smacznego!