Jak przygotować nalewkę limoncello?
Jak przygotować nalewkę limoncello?
Już sama nazwa „limoncello” brzmi smacznie i zachęcająco. Od razu wiadomo, że kryje się za nią coś pysznego i nie jest to dalekie od rzeczywistości, bowiem limoncello to sycylijski alkohol, a dokładniej nalewka. Ma słodko-kwaśny smak i jest podawana na Sycylii po posiłku albo w ramach deseru, koniecznie w niewielkich kieliszkach. Masz ochotę? Spróbuj wykonać ją samodzielnie.
Jakich składników potrzeba?
Pracę nad nalewką należy zacząć od przygotowania odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 1 l spirytusu,
* 1 l wody,
* 1 kg cukru,
* 12 cytryn.
Dodatkowo przyda się duży słój do przechowywania przygotowującej się nalewki oraz butelki.
Krok pierwszy
Wszystkie cytryny dokładnie umyć. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń na skórce. Wytrzeć cytryny, a następnie cienko obrać ze skórki. Wrzucić skórkę do dużego słoja.
Krok drugi
Do słoja wlać spirytus i dobrze go zakręcić. Następnie odstawić całość na 3 – 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie alkohol powinien odbarwić skórki i zabarwić się lekko na żółto. Po tym czasie odcedzić cytrynowy płyn, wyrzucając skórki do kosza – nie będą już potrzebne.
Krok trzeci
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i postawić na piecu, podgrzewając zawartość. Podgrzewanie należy kontynuować aż do uzyskania syropu. Po wykonaniu ostudzić. Połączyć oba z przygotowanych składników, mieszając do ich dokładnego połączenia. Przelać gotowe limoncello do butelek i odstawić do lodówki lub spiżarni. Nalewka powinna być przechowywana w odpowiednim miejscu przynajmniej przez 1 miesiąc.Limoncello nadaje się do podawania jako deser, dodatek do lodów oraz kawy.