Jak zrobić oryginalne ciastka-grzybki?
Jak zrobić oryginalne ciastka-grzybki?
Leśne grzyby to nie jedyne grzyby, jakie mogą znaleźć się na świątecznym stole. Zamiast nich można postawić przed gośćmi słodkie grzybki, ciasteczka. Wyglądem przypominają prawdziwe leśne przysmaki, jednak zawierają w sobie krem oraz smaczne ciasto. Ich wykonanie może wydawać się czasochłonne, jednak raz do roku warto zaszaleć kulinarnie.
Jakich składników potrzeba?
Aby wykonać słodkie grzybki, konieczne jest zebranie dobrych składników na ciasto, masę oraz polewę.Na ciasto potrzebne są:
* 50 dag mąki pszennej,
* 1 kostka margaryny,
* 1 szklanka śmietany 12%.
Na krem niezbędne są:
* 1 kostka masła,
* 1 opakowanie budyniu waniliowego,
* mleko.
Z kolei na polewę czekoladową potrzeba:
* 1 łyżki kakao,
* 1 łyżki żelatyny,
* 2 łyżek wody,
* 3 łyżek cukru,
* 5 łyżek śmietany 12%,
* 1/2 kostki margaryny.
Przyda się również białko oraz mak, do dekoracji.Krok pierwszy
Produkty przeznaczone na ciasto włożyć do miski i zacząć wyrabiać aż do momentu, kiedy uzyska się jednolitą, gładką konsystencję. Wtedy owinąć masę w folię aluminiową i na 60 minut włożyć do lodówki.
Krok drugi
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować jedną z części na grubość około 1 cm. Przy pomocy metalowej formy do babeczek wyciąć tyle kształtów, ile się uda. Następnie na środku każdego krążka wyciąć otwór.Ze skrawków ciasta uformować łodyżki dla grzybków. Ich grubość powinna być nie większa niż wielkość otworków w krążkach.
Krok trzeci
W jednej miseczce umieścić białko. Rozbełtać je lekko. W drugiej mak. Na przemian moczyć trzonki grzybków w białku, potem w maku i odkładać.
Po ozdobieniu trzonków rozwałkować pozostałe ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać szklanką koła. Nanosić każde kółko na zewnętrzną część foremki do babeczek, żeby uzyskać kapelusik.
Krok czwarty
Wszystkie części grzybków piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy ciastka się pieką, można przejść do przygotowywania kremu.Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, po czym rozpocząć miksowanie, dodając stopniowo miękkie masło.Wykonując polewę, należy roztopić masło, dodać do niego cukier, kakao oraz żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Wszystko wymieszać, by uzyskać ciemną polewę.
Krok piąty
Gdy wszystkie części ciastek są upieczone i ostudzone, można składać grzybki. Wypukłe części zamoczyć w polewie, poczekać, aż zastygnie. Następnie napełnić środek kremem, przykryć ciastkiem z dziurką, a w dziurkę wcisnąć w trzonek.Tak przygotowane grzybki można zjadać od razu albo przechowywać je w chłodnym miejscu.