Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalne tajskie zielone curry?

Opiekun artykułu: glowinski
Wymagany czas: 40 min.
Jak zrobić oryginalne tajskie zielone curry?

Jak zrobić oryginalne tajskie zielone curry?

Oryginalna, egzotyczna kuchnia coraz częściej trafia do domów. Dotyczy to już nie tylko kuchni z różnych krajów europejskich, lecz również znacznie dalszych, przede wszystkim z dalekiej Azji. Coraz popularniejsze jest sięganie do przepisów z Tajlandii, które są pikantne, kolorowe i bardzo atrakcyjne. Gotowym daniom trudno się oprzeć, ale zanim pojawią się na talerzu i będą kusić, trzeba je przyrządzić. Oto przepis na curry o ciekawej zielonej barwie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do zrobienia smakowitego tajskiego curry trzeba przygotować odpowiednie, równie egzotyczne składniki. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 1 pierś kurczaka,

    * 1 cukinia,

    * 1 cebula,

    * 1 papryczka chili,

    * 1 zielona papryka,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 3 liście kafiru,

    * 1 łyżka sosu rybnego,

    * 1 łyżka oleju kokosowego,

    * 1 łyżka sosu sojowego,

    * 3 łyżeczki pasty curry, zielonej,

    * 1/2 szklanki wody,

    * 200 ml mleka kokosowego,

    * kolendra (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka o grubszym dnie wlać oliwę z oliwek. Zacząć podgrzewać. Cebulkę obrać z łupinki i posiekać w kosteczkę, wrzucić do garnka. Czosnek również obrać i pokroić – dodać do rondelka i zamieszać, podsmażając całość na złoty kolor. Papryczkę chili umyć i przekroić na pół, pozbywając się ziarenek. Pokroić drobno, po czym wrzucić do garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po podsmażeniu składników dodać do garnka pastę curry oraz liście kafiru. Zamieszać i smażyć przez 2 minuty. W tym czasie umyć pierś z kurczaka i pokroić ją na paski. Paski można przeciąć jeszcze na pół, jeśli woli się mniejszy rozmiar. Dorzucić do reszty składników i przykryć garnek pokrywką – dusić 3 – 4 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Paprykę oraz cukinie umyć, pokroić na paski albo kostki. Do mięsa w garnku wlać wodę i wrzucić pozostałe warzywa i przyprawy. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać do nich mleko kokosowe, trochę kolendry i wymieszać dokładnie. Podgotować aż do zgęstnienia sosu.Sos curry jest najlepszy, gdy podaje się go z ugotowanym na miękko ryżem, a przed podaniem ozdabia kolendrą dla poprawy wyglądu.

Popularne tagi
  • wielkanocny pasztet
  • zalety mięsa z indyka
  • patelnia wok
  • sos słodko-kwaśny
  • mięso z kurczaka
  • przepis na pierożki z mięsem i ryżem
  • sos rybny
  • ciasto francuskie
  • sałata
  • parmezan
  • płatki owsiane
  • grillowane udka z kurczaka
  • farsz pieczarkowy
  • przepis na bigos
  • danie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising