Jak zrobić pyszne ziemniaki po szwedzku?
Jak zrobić pyszne ziemniaki po szwedzku?
Do kuchni szwedzkiej zagląda się rzadko, z wielką stratą dla podniebienia i codziennego jadłospisu. Znajduje się w niej wiele potraw, w których z powodzeniem można się zakochać. Potrawy z ziemniaków są szczególnie ciekawe, smaczne oraz sycące, czy podawane są na obiad z dodatkami, czy na kolację. Oto podpowiedź, jak je przygotować, aby smakowały jak ze szwedzkiego stołu.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego dania wymaga przygotowania odpowiednich składników, bez których nie może się ono udać. Potrzebne są przede wszystkim:
* 4 ziemniaki długie,
* 2 ząbki czosnku,
* masło,
* oliwa z oliwek,
* jogurt naturalny,
* szczypiorek,
* ser żółty.Krok pierwszy
Piekarnik zacząć rozgrzewać od razu do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Można obrać je ze skórki, jednak nie jest to konieczne, dokładne umycie i oczyszczenie miękką szczotką wystarczy. Następnie wziąć pierwszy ziemniak i położyć go na płaskiej powierzchni albo na łyżce – dla wygody – bo na niej nie będzie się przekręcał.
Krok drugi
Zacząć kroić pierwszy ziemniak ostrym nożem, nacinając go od góry w dół, tak jak robi się talarki ziemniaczane. Różnicą jest jednak brak przecinania ziemniaka do końca, ma być nacięty na całej swojej długości, ale nie przecięty. W taki sam sposób przygotować wszystkie pozostałe ziemniaki. Gotowe ziemniaki układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić wszystkie oliwą, szczególnie pomiędzy nacięciami.
Krok trzeci
Czosnek bardzo cienko pokroić i wsunąć go pomiędzy niektóre nacięcia na ziemniakach. Dodatkowo posypać warzywa solą. Na sam wierzch położyć pokrojone w plasterki lub starte na tarce masło. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do piekarnika na 60 minut. Zanim czas pieczenia całkowicie się skończy, wyjąć naczynie z piekarnika i posypać całość żółtym serem, ponownie schować w piekarniku na dodatkowe 5 minut.Ziemniaki po szwedzku podawać od razu po upieczeniu, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe, najlepiej z jogurtem naturalnym.