Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pysznego kurczaka w ziołach?

Opiekun artykułu: mariaczerwinska
Jak zrobić pysznego kurczaka w ziołach?

Jak zrobić pysznego kurczaka w ziołach?

Aromat ziół dochodzący z potrawy może skutecznie zachęcić do jedzenia. Jednocześnie potrawa staje się smaczniejsza i wyjątkowa. Mnogość ziół pozwala na najróżniejsze doprawianie każdego rodzaju mięsa. Szczególnie dobrze mieszanka ziołowa komponuje się z mięsem drobiowym.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Świeże i dobre produkty spożywcze to podstawa stworzenia smacznego dania obiadowego. Wśród potrzebnych elementów muszą znaleźć się:
    * 1 filet z kurczaka,
    * 1 łyżka natki pietruszki,
    * 2 łyżki ziół (bazylii, oregano, tymianku, kolendry, rozmarynu),
    * 1 cytryna,
    * oliwa z oliwek
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 paczka ryżu (100 g).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Filet z kurczaka dokładnie umyć. Wysuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć zbędne fragmenty – błonki, żyłki, które czasami znajdują się na filecie. Mięso można pokroić na plasterki – wtedy będzie piekło się szybciej – lub pozostawić w całości i pokroić po przygotowaniu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski wlać 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać posiekane zioła, choć można użyć również suszonych, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Z cytryny wycisnąć cały sok, po czym dolać go do oliwy. Zamieszać dokładnie i w takiej miksturze obtoczyć pierś z kurczaka albo jej kawałki. Kurczaka pozostawić w misce i włożyć go do lodówki na 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać patelnię grillową. Kurczaka albo kawałki kurczaka kłaść na nią i piec z każdej strony przez 2 – 3 minuty. Mięso w jednym kawałku może potrzebować więcej czasu z każdej strony. W czasie kiedy kurczak będzie się podpiekał, ugotować ryż według instrukcji podanych na opakowaniu.Podawać od razu po ugotowaniu i usmażeniu z dowolnym rodzajem surówki. Smacznego!

Popularne tagi
  • farsz ryżowo-mięsny
  • podroby
  • przepis na faszerowany por
  • kostka rosołowa
  • pierogi rosyjskie
  • grillowane szaszłyki
  • farsz pieczarkowy
  • limonka
  • patelnia wok
  • danie główne
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • dania z boczkiem
  • szaszłyki
  • oryginalne kotlety mielone
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising