Jak zrobić pysznego kurczaka w ziołach?
Jak zrobić pysznego kurczaka w ziołach?
Aromat ziół dochodzący z potrawy może skutecznie zachęcić do jedzenia. Jednocześnie potrawa staje się smaczniejsza i wyjątkowa. Mnogość ziół pozwala na najróżniejsze doprawianie każdego rodzaju mięsa. Szczególnie dobrze mieszanka ziołowa komponuje się z mięsem drobiowym.
Jakie produkty są potrzebne?
Świeże i dobre produkty spożywcze to podstawa stworzenia smacznego dania obiadowego. Wśród potrzebnych elementów muszą znaleźć się:
* 1 filet z kurczaka,
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 2 łyżki ziół (bazylii, oregano, tymianku, kolendry, rozmarynu),
* 1 cytryna,
* oliwa z oliwek
* pieprz,
* sól,
* 1 paczka ryżu (100 g).Krok pierwszy
Filet z kurczaka dokładnie umyć. Wysuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć zbędne fragmenty – błonki, żyłki, które czasami znajdują się na filecie. Mięso można pokroić na plasterki – wtedy będzie piekło się szybciej – lub pozostawić w całości i pokroić po przygotowaniu.
Krok drugi
Do miski wlać 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać posiekane zioła, choć można użyć również suszonych, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Z cytryny wycisnąć cały sok, po czym dolać go do oliwy. Zamieszać dokładnie i w takiej miksturze obtoczyć pierś z kurczaka albo jej kawałki. Kurczaka pozostawić w misce i włożyć go do lodówki na 30 minut.
Krok trzeci
Rozgrzać patelnię grillową. Kurczaka albo kawałki kurczaka kłaść na nią i piec z każdej strony przez 2 – 3 minuty. Mięso w jednym kawałku może potrzebować więcej czasu z każdej strony. W czasie kiedy kurczak będzie się podpiekał, ugotować ryż według instrukcji podanych na opakowaniu.Podawać od razu po ugotowaniu i usmażeniu z dowolnym rodzajem surówki. Smacznego!