Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domową nalewkę mandarynkową

Opiekun artykułu: hanaana
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na domową nalewkę mandarynkową

Przepis na domową nalewkę mandarynkową

Mało który owoc kojarzy nam się tak bardzo ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynka jest nieodzownym elementem każdego babcinego prezentu na pierwszą gwiazdkę, a także gości na świątecznym stole, wypełniając swym zapachem cały dom. Dziś sprawimy, że będzie nam się kojarzyć nie tylko ze świętami, ale również z alkoholem. To połączenie jest dość mało znane, lecz mandarynka idealnie nadaje się do przyrządzenia z niej pysznej nalewki. Możesz ją przyrządzić zarówno jako lekki napój alkoholowy dla kobiet, jak i mocną, męską nalewkę, która wykrzywia twarze i można ją rozcieńczać wódką. Wybór należy oczywiście do ciebie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

5 dag suszonej skórki mandarynki

20 dag cukru

0,5 l spirytusu

5 dag suszonej skórki mandarynki 20 dag cukru 0,5 l spirytusu
  • Ususz skórkę mandarynek

    Ususz skórkę mandarynek

    Dla wszystkich łakomczuchów, którzy uwielbiają mandarynki, mam dobrą wiadomość. Potrzebna będzie nam do nalewki tylko skórka, więc całą resztę możecie śmiało spałaszować albo zostawić jako zakąskę do gotowej już nalewki, jak kto woli. Skórkę mandarynki dobrze ususz, gdyż w takiej postaci będziemy wkładać ją do słoika. Suszyć skórkę możesz na kaloryferze, w piekarniku albo w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Ususzona skórka nada nalewce cierpkiego, acz bardzo aromatycznego zapachu.

  • Przygotuj słoik

    Nalewkę będziemy robić w słoiku, gdyż i tak później będziemy ją przelewać, a tak będzie znacznie wygodniej. Włóż do słoika ususzone skórki i zalej dobrej jakości spirytusem. Nie eksperymentuj z alkoholem niewiadomego pochodzenia, gdyż grozi to zatruciem, a w ciężkich przypadkach nawet śmiercią. Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 dni. Dzięki zamknięciu nie uciekną ci z nalewki żadne procenty.

  • Dodaj syrop

    Dodaj syrop

    Nalewka kojarzy nam się raczej z czymś słodkim, więc teraz mamy odpowiednią porę na to, by zająć się słodzeniem jej. Przygotuj syrop z 20 dag cukru i szklanki wody. Podgrzej wodę w garnuszku i rozpuść w niej dokładnie cały cukier. Następnie dolej przygotowywany wcześniej spirytus do syropu. Rób to bardzo powoli i cały czas mieszaj.

  • Przelej do butelki i przefiltruj

    Nasza nalewka jest już prawie gotowa. Wszystkie składniki są tu bardzo tanie, więc jej przygotowanie nie ogołoci cię z pieniędzy. Polecam zrobienie jej właśnie podczas świąt, gdy mandarynki zjadane są w ogromnych ilościach, a skórki lądują najczęściej w koszu. Taki odpad, jak widać, możemy śmiało wykorzystać. Spirytus zmieszany z syropem przelej do butelki i odstaw na około 2 tygodnie. W tym czasie zbierze się na dnie cały osad, który następnie przefiltrujemy. Aby to zrobić, najpierw zlej cały rzadszy płyn znad osadu, a tę gęstszą końcówkę, wraz z osadem, przefiltruj i dolej do reszty. Teraz możesz raczyć się wraz ze znajomymi tym pysznym alkoholem. Pamiętaj tylko, iż powstał on na bazie spirytusu, więc jest naprawdę mocny i potrafi ściąć najmocniejsze głowy.

Popularne tagi
  • lemoniada ogórkowa
  • przechowywanie piwa
  • drink margarita
  • metody chłodzenia piwa
  • przepis na napój arbuzowo-ogórkowy
  • wódka słodka
  • dekorowanie drinka
  • napój marynarzy
  • płatki śniegu
  • miąższ
  • dieta koktajlowa
  • przepis na warstwowego drinka
  • składniki do drinka
  • zdrowe śniadanie
  • problemy żołądkowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising