Wspaniała herbata z mlekiem i kardamonem
Wspaniała herbata z mlekiem i kardamonem
W chłodne poranki oraz wieczory marzy się przede wszystkim o rozgrzaniu. Poza kocem albo ciepłą bluzą można rozgrzewać się również napojem. Najlepszy jest taki, który daje dobre efekty, jest smaczny i pachnący. Takie wymagania spełnia herbata rodem z Indii, z dodatkiem cennego kardamonu. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis.
Potrzebne produkty
Odpowiednie składniki pozwalają na wykonanie bardzo dobrej herbaty. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 łyżeczki czarnej herbaty, liściastej,
* 1/2 łyżeczki kardamonu,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1 łyżka miodu,
* 1/2 szklanki mleka,
* szczypta pieprzu,
* szczypta lukrecji.Krok pierwszy
Zagotować wodę. Herbatę wsypać do kubka i po zagotowaniu wody zalać nią listki. Pozostawić do zaparzenia, pamiętając, że herbata ma być bardzo mocna.
Krok drugi
Zaparzoną herbatę można przecedzić, żeby pozbyć się fusów. Warto skorzystać również z zaparzacza do herbaty, do którego wsypuje się listki, zatapia pojemniczek w wodzie, a potem wyciąga. Fusy nie przedostają się do wody. Najlepiej przelać esencję do ulubionego kubka.
Krok trzeci
Podgrzać mleko w garnuszku, lecz nie doprowadzać go do zagotowania. Wystarczy podgrzać, żeby było ciepłe. Dolać je do ciepłej herbaty.
Krok czwarty
Dodać po kolei miód, kardamon, cynamon, lukrecję, pieprz i bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy uzyska się jednolitą, jasnobrązową – a dokładniej beżową – konsystencję, napój jest gotowy do picia. Można zaszyć się pod kocem z kubkiem w ręku i popijać. Herbata z kardamonem bardzo dobrze smakuje z ciasteczkami korzennymi.