Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczną surówkę z kapusty i ogórka?

Opiekun artykułu: likenter
Jak zrobić smaczną surówkę z kapusty i ogórka?

Jak zrobić smaczną surówkę z kapusty i ogórka?

Jedzenie surówek zapewnia zdrowie oraz dobry nastrój. Wpływa pozytywnie również na sylwetkę, ponieważ organizm nie jest obarczany tłustymi produktami pokarmowymi. Zaletą surówek jest możliwość jedzenia ich zarówno na obiad, jak i na kolację. Masz ochotę na coś lekkiego i pożywnego? Spróbuj surówki z kapusty.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Jeżeli nie przepada się za octem, można zrezygnować z tego dodatku lub zamienić zwykły ocet na bardziej aromatyczny ocet winny.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby przyrządzić znakomitą sałatkę, potrzebne będą odpowiednie, przede wszystkim świeże, produkty spożywcze. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1 kapusta biała, niewielka,
    * 1 ogórek zielony,
    * 1 pęczek koperku,
    * 2 łyżki cukru,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżka octu,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kapustę umyć i sprawdzić, czy liście nie mają żadnych nieładnych plam. Jeśli mają, odciąć zbędne fragmenty. Następnie poszatkować kapustę na kawałki, przekładając ją do miski. Dla pewności, że kapusta jest czysta, można ją jeszcze raz przepłukać wodą, np. na sitku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórka umyć dokładnie. Można albo obrać ze skórki, albo w niej pozostawić, co sprawi, że będzie on bardziej chrupiący. Dodatkowo, nawet na drugi dzień surówka będzie prezentowała się bardzo korzystnie.Przekroić ogórka na pół, wzdłuż. Zacząć kroić na plasterki-półksiężyce i wrzucać do miski z kawałkami kapusty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wypłukać koperek. Posiekać go drobno. Jeśli nie lubi się koperku, można użyć zamiast niego szczypiorku. Olej przelać do szklanki, dodać ocet i cukier. Wymieszać. Polać nim warzywa. Oprószyć solą, po czym wymieszać całość przy pomocy łyżki, najlepiej dużej i drewnianej.Po wymieszaniu surówka jest już gotowa do jedzenia, jednak aby jej smak był jeszcze lepszy, warto schłodzić ją w lodówce przez 10 minut.Podawać surówkę z ziemniakami, z pieczywem czosnkowym albo zjadać bez dodatków. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na sałatkę szparagową
  • dresing
  • mleko
  • składniki spożywcze
  • menu
  • pieczenie
  • sałatka z tortellini
  • śledzie w zalewie octowej
  • drób
  • kukurydza z puszki
  • sałatka z pora
  • awokado
  • kuchnia meksykańska
  • sałatka z tuńczykiem i ryżem
  • orzechy włoskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising