Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczną sałatkę z arbuza?

Opiekun artykułu: aqatua
Jak przyrządzić smaczną sałatkę z arbuza?

Jak przyrządzić smaczną sałatkę z arbuza?

Soczysty arbuz to prawdziwy letni rarytas. Jest pełen wody, orzeźwiający, a jednocześnie nie ma tak dominującego smaku, żeby nie dawał połączyć się z innymi elementami. Nie muszą one być tak samo słodkie jak on sam. Sałatka z arbuza może zawierać bardzo różnorodne elementy. Żeby przekonać się o tym, wystarczy wykorzystać poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie arbuzowej sałatki wymaga przede wszystkim odpowiednich składników. Są wśród nich:
    * 1,5 kg arbuza,
    * 3 limonki,
    * 1 cebula czerwona,
    * 100 g oliwek czarnych,
    * 250 g sera feta,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 pęczek natki pietruszki,
    * 1 garść świeżej mięty,
    * pieprz.

  • Etap pierwszy

    Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plasterki przekroić na połówki i wrzucić do miski.Limonki umyć, można sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok przy pomocy wyciskarki do owoców. Wlać do miski z cebulą. Dzięki nim cebula przestanie być ostra.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Przygotowanego arbuza obrać ze skórki. Pozbawić go pestek, po czym pokroić cały miąższ na kawałki nie większe niż 4 centymetry, trójkąty albo kwadraty.

    Fetę odsączyć, jeżeli posiada nadmiar wody wokół, pokroić w niewielkie kostki, nie przekraczające 2 cm. Oba składniki przełożyć do szerokiej miski średniej wielkości.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Miętę i natkę pietruszki umyć pod zimną wodą. Listki mięty porwać delikatnie, a pietruszkę posiekać. Przełożyć do miski z arbuzem i fetą. Nie mieszać jeszcze.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Na wierzch wszystkich składników położyć czerwoną cebulę, która ma ładny kolor i pozbawiona jest ostrego smaku. Posypać pieprzem, dolać oliwy z oliwek, po czym delikatnie, rękami wymieszać wszystkie składniki. Mieszanie powinno być niedługie, żeby nie zmiażdżyć przypadkiem składników na papkę, ponieważ wtedy sałatka nie będzie zbyt apetyczna. Dla smaku można ją dodatkowo polać 1 łyżką soku z limonki.

Popularne tagi
  • kapusta kiszona
  • goździki
  • ogórek konserwowy
  • filet z kurczaka
  • sałatka marokańska
  • sałatka arbuzowa
  • sałatka z szynką
  • sałatka caprese
  • gotowanie
  • por
  • sałatka z ananasem
  • sałatka z surimi
  • papryka w proszku
  • filety śledziowe
  • jajko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising