Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?

Opiekun artykułu: karson
Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?

Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?

Feta i awokado to jedne z najlepszych dodatków do kanapek oraz sałatek. Są zdrowe i nadają się do smarowania pieczywa oraz wzbogacania smaku sałatek warzywnych. Każdy ze składników ma wielkie walory zdrowotne, ale przede wszystkim smakowe, dlatego ich połączenie daje doskonałe efekty.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznej pasty wymaga niewiele czasu i niewiele składników. Wystarczą jedynie:
    * 1 awokado,
    * 100 g sera feta,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 3 listki bazylii,
    * 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    * ładna miseczka do podawania.

  • Pierwszy etap

    Awokado dokładnie umyć i brać ze skórki. Pokroić na kawałki. Najlepiej przeciąć je na pół, wyjąć pestkę, a następnie kroić na małe fragmenty i wrzucać do pojemnika blendera.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Fetę również pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Czosnek obrać z łupinek i albo posiekać, albo przecisnąć przez praskę do pozostałych składników. Wrzucić bazylię i wlać sok z cytryny.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Musi powstać z nich gładka, jednolita masa. Po przygotowaniu przełożyć ją do miseczki i od razu podawać. Jeśli ma być podawana później, należy przechowywać ją w pojemniku próżniowym, w lodówce.

    Smakuje doskonale na świeżym pieczywie, do krakersów, słonych precelków, chipsów oraz innych dodatków, które podaje się w czasie spotkań towarzyskich.

Popularne tagi
  • śniadanie
  • pasta jajeczna z żółtym serem
  • sól
  • dodatek do kanapek
  • pasta kanapkowa z makreli
  • kuchnia egzotyczna
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • kasza jaglana
  • pasta
  • wędzona makrela
  • warzywa
  • majeranek
  • posiłek
  • obiad
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising